af Donner talar ut om miljonsvindeln mot Röda korset

"Det är hemskt att konfronteras med"

Johan af Donner med sin advokat Leif Silbersky (till vänster).
Johan af Donner med sin advokat Leif Silbersky (till vänster).

Tidigare kommunikationschefen Johan af Donner dömdes för en vecka sedan till fem års fängelse. Nu berättar han för första gången om varför han blåste Röda Korset och Cancerfonden på miljoner.

– Jag samlade in pengar till de mest utsatta och tog en del pengar själv. Det är hemskt att konfronteras med, säger Johan af Donner till Resumé på nätet.

För en dryg vecka sedan dömdes Röda Korsets tidigare kommunikationschef Johan af Donner till fem års fängelse för bland annat grovt bedrägeri och grovt mutbrott. Under flera år hade han svindlat Röda Korset och Cancerfonden, där han tidigare var anställd, på nästan åtta miljoner kronor.

I den första intervjun efter domen beskriver Johan af Donner sitt agerande med ett ord som många svikna Röda Korsare instämmer i: "Oförlåtligt". Han framhåller att han varit "ansvarig för en hygglig uppgång på insamlingssidan", men säger att det är oförlåtligt att sko sig som han gjort.

Pengar gick till lyxboende

Pengar som skulle gå till jordbävningsoffer, utsatta barn eller något av alla de andra projekt Röda Korset skramlar till, smugglade han via falska fakturor undan för att smörja ett mycket dyrt privatliv.

Han hade många hål att stoppa i, säger Johan af Donner. Bland annat blev han förälskad i ett hus i Sörmland som familjen började hyra. Han hade också "ett svindyrt boende" i Stockholm och ett hus i exklusiva Torekov. Pengarna rasslade dagligen iväg och "öronmärktes inte".

"Jag ville leva det goda livet"

Johan af Donner konstaterar att han har levt ett "låtsasliv" för andras pengar. Han skyller det på sin "fåfänga" och säger att hela tiden ville vara "lite mer märkvärdig" än han hade råd med.

–  Jag har nästan alltid känt att jag har levt över mina tillgångar. När en restskatt damp ned eller när jag hade en för hög kontokortsräkning kunde jag ofta känna att jag inte kunde betala den. Samtidigt ville jag fortsätta att leva det goda livet. Det kan säkert ha varit det som fick i gång det hela? Min ekonomi har aldrig varit särskilt välskött och jag har alltid varit slarvig med pengar, säger han till Résume på nätet.

"Jag hade tur med tajmningen"

I intervju beskrivs Johan af Donner som en "skicklig kampanjmakare" och en pionjär i sitt sätt att marknadsföra en ideell insamlingsorganisation. Han beskriver själv ett personligt varumärke som stod på topp innan bluffen sprack.

– Jag hade tur med tajmningen och kom vid ett slags skifte i samhället där det fanns möjlighet att börja jobba med marknadsföring i en ideell organisation. Och det gick bra för mig. Det gick väldigt bra, säger Johan af Donner till till tidningen.

Publisert: