Regeringen ska utreda framtiden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I höst tillsätter regeringen en framtidskommission, med uppgift att "beskriva de centrala samhällsutmaningar som Sverige behöver fokusera på mot 2020", skriver alliansregeringens fyra partiledare på DN Debatt.

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

Kommissionen ska ledas av statsminister Fredrik Reinfeldt och presentera sina resultat senast i mars 2013. Arbetet ska fokusera på jämställdhet, integration, miljö, sociala orättvisor och hur Sverige ska hantera att befolkningen blir allt äldre.

”Se förändringar i förtid”

Statsminister Fredrik Reinfeldt påpekar att världen är i snabb förändring.

– Då har jag lärt mig genom krisens prövningar i Europa, att ska man säkerställa att man inte hamnar i de situationer som Grekland och Irland och Portugal befinner sig i så handlar det väldigt mycket om att i förtid se hur samhället förändras även på medellång sikt, alltså bortom enskilda mandatperioder, säger han till TT.

Han understryker vikten av de politikområden som pekats ut, inte minst jämställdhet och de snabba förändringarna på arbetsmarknaden.

– Den typen av frågor förtjänar fördjupad analys och beskrivning.

Oppositionen inte med

Men även om frågorna är viktiga och löper över mandatperioder är inte oppositionen inbjuden. Reinfeldt ser dock inget konstigt i det:

– Det är en framtidskommission för regeringen och en arbetsmetod för regeringen att också över departementsgränser, och med samtliga allianspartiledare på plats, ställa sig frågor om hur vi påverkas på medellång sikt. Det finns inget som hindrar enskilda partier eller andra delar av samhället att föra den här typen av diskussioner också.

TT

Publicerad: