Fler barn vräks trots nollvision

NYHETER

Trots att regeringen satt upp som mål att inga barnfamiljer ska vräkas från sina hem ökar antalet vräkningar.

Första halvåret i år drabbades över 350 barn, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

De första åren efter det att regeringen 2007 slog fast "nollvisionen" minskade antalet verkställda vräkningar av barn. Men enligt Kronofogdens statistik ökade antalet sådana vräkningar i fjol liksom första halvåret i år, uppger Ekot.

”Väldigt bekymmersamt”

År 2009 var antalet verkställda vräkningar av barn 618, vilket är den lägsta siffran sedan Kronofogden började särredovisa barn. Året efter steg siffran något och om årets nivå håller i sig så skulle det innebära att gott och väl 700 barn drabbas av vräkning.

– Det är väldigt bekymmersamt att antalet barn som vräks ökar, det är ett problem som vi måste göra mer åt, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

Det är stor variation i antalet vräkningar av barn mellan olika kommuner.

– Där man jobbar strukturerat, förebyggande och har ett klart samarbete mellan socialtjänsten, hyresvärdarna och kronofogden lyckas man mycket bättre än där man inte har det, säger Fredrik Malmberg.

Kallar till samtal

Barnombudsmannen ska kalla socialchefen och socialnämndens ordförande i tio kommuner till samtal i höst, både sådana där det finns ett framgångsrikt arbete för att hindra att barn vräks och sådana där utvecklingen går åt fel håll, för att diskutera problem och lösningar. Kommunerna det handlar om är Borås, Gävle, Kiruna, Landskrona, Luleå, Lund, Nynäshamn, Sundsvall, Västerås och Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning i Stockholms stad.

TT