Nyheter

– Gabrielle har öppnat ögonen

Av: 

Per Bjurman

President Barack Obama höll ett bejublat tal i natt, svensk tid.
President Barack Obama höll ett bejublat tal i natt, svensk tid.

NYHETER

NEW YORK. – Gabrielle Giffords har öppnat ögonen.

Det kunde president Obama meddela under ett hyllat tal vid en minnesceremoni i Tucson sent i natt.

Ett mer upplyftande besked hade det skakade USA inte kunnat få.

Obama besökte Gabrielle Giffords på sjukhuset.

Talet Barack Obama sent i natt höll under den välbesökta minnescermonin vid University of Arizona i Tucson har beskrivits som lika betydelsefull som Ronalds Reagans efter rymdfärjan Challengers krasch 1986 och Bill Clinton efter bombattentatet i Oklahoma City 1995.

Öste beröm

Precis som då behöver en skakad nation helas och tröstas efter blodbadet Jared Loughner iscensatte i lördags – och Obama skötte uppgiften med så mycket klass och varm hjärtlighet att till och med opponenterna på Fox News efteråt fullkomligen öste beröm över honom.

Inte minst orden om blott nioåriga dödsoffret Christina Taylor Green rörde USA.

– Hon får oss att tänka på våra egna barn och den gränslösa kärlek de förtjänar, sa presidenten och fortsatte:

– Christina ingick i en bok om barn födda elfte september 2001 och intill bilderna på henne fanns några rader om vad som behövs för ett barn lycka. Där stod att man ska hjälpa de som har det svårt, hålla handen för hjärtat när man hör nationalsången och hoppa i vattenpölar. Finns det vattenpölar i himlen hoppar Christina i dem ikväll.

Besökte Giffords

Talets själva upplyftande clou dom dock när Obama berättade om sitt besök hos den svårt skadade Gabrielle Giffords på sjukhuset strax innan minnesceremonin.

– Vi har just fått veta; några minuter efter att vi varit där öppnade Gabby ögonen för första gången. Gabby öppnade ögonen...

Beskedet fick auditoriet på University of Arizona att explodera av jubel – och lär ha gjutit ny optimism även i tv-soffor över hela landet.

Det fanns på förhand också förhoppningar om att presidenten skulle gjuta olja på de politiska svallvågor som följt på massakern. Anklagelser om att det hårda debattklimatet bland högerdebattörer kan ha påverkat Loughner har fått samma högerdebattörer att anklaga demokrater och liberaler för att försöka politisera tragedin – och om något har klimatet efteråt tett sig som ännu mer infekterat.

Obama ”levererade” dock även på den punkten.

”Ögonblicket då det vände”

– Det har sagts att de hårda politiska motsättningarna i vårt land orsakad den här . Det gjorde de inte. Vi kan inte använda den här tragedin som ännu ett tillfälle att vända oss emot varandra, sa han.

– Det är viktigt att vi tar en paus och försäkrar om oss att vi talar på ett sätt som helar, inte sårar.

Efteråt konstaterade Fox News-kommentatorn Charles Krauthammer, vanligtvis en arg Obama-kritiker, att det var det bästa tal han hört presidenten hålla.

– Det här kan ha varit ögonblicket när det vände för honom, hette det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert: