Nyheter

”Kvarlevor kvar i flygplansvraket”

Av: 

Eric Thorsson

NYHETER

Tre svenskar var på planet som försvann spårlöst över Atlanten

Svenska Christine Badre Schnabl, 34 hennes son Philippe, 5 var tillsammans med Laura Rahal, 27 med på planet som störtade över Atlanten 2009.

Foto: PRIVAT

Ingen vet ännu vad som fick Air France flight 447 att krascha över Atlanten med 228 passagerare ombord.

Bara en av de tre svenskar som var ombord har hittills identifierats – men nya fynd väcker hopp.

– Kvarlevor finns i de vrakdelar vi har hittat, säger en fransk minister enligt CNN.

Fler fynd Planet försvann utan förvarning utanför Brasiliens kust. Nu hoppas räddningspersonalen att man snart ska hitta planets svarta lådor.

Foto: AP

Plötsligt försvann planet utan förvarning. Det sista flygledarna hörde var ett automatiskt felmeddelande om kortslutning, sen kunde de inte få kontakt vare sig med radio, radar eller transponder.

Tre svenskar omkom

Inte förrän vrakdelar började dyka upp i vattnet utanför Brasiliens kust gick det att bekräfta att planet hade störtat.

228 passagerare omkom i olyckan natten till 1 juni 2009. Bland dem var svenska Laura Rahal, 27, Christine Badre Schnabl, 34, och hennes femårige son Philippe.

Christine var på väg hem till Philippes mormor i Sverige. Hennes make och andra dotter Celine åkte med ett annat plan.

”Hittat kroppar”

Sedan olyckan har en gigantisk operation för att bärga kroppar och vrakdelar pågått i havet. Någon månad efteråt kunde brasilianska myndigheter bekräfta att Christine hittats. Laura och Philippe var bland de 185 passagerare som aldrig hittades.

Nu har nya vrakdelar hittats och hoppet väcks nu om att gåtan ska lösas.

– Det finns fortfarande kroppar kvar i de vrakdelar som vi har hittat, sa franska ekologiministern Nathalie Kosciusko-Morizet i en radiointervju på måndagen rapporterar CNN.

Franska flygsäkerhetsmyndigheten BEA bekräftar än så länge bara att man hittat vad som verkar vara huvuddelen av vraket, en Airbus A330-203.

Hoppas hitta svarta lådor

En fransk domare har efter olyckan åtalat Airbus och Air France för dråp, men för att verkligen kunna få reda på vad som hänt behövs de svarta lådorna där flyginformation och röstinspelningar från olycksplanets sista tid i luften finns sparade.

De lådorna hoppas man nu hitta.

– Det verkar som om vi har hittat vraket. Området med vrakdelar är relativt koncentrerat. Det ger oss ökat hopp om att hitta de svarta lådorna, säger Jean-Paul Troadec, BEA:s ordförande till flera medier.

Sökytan: 10 000 kvadratkilometer

Detta är den fjärde stora bärgningsinsatsen utanför Brasiliens norra kust. Air France och Airbus bekostar tillsammans arbetet, som utförs med fyra ubåtar på en yta av 10 000 kvadratkilometer. Knappt 200 miljoner kronor har sökandet hittills kostat bolagen, skriver AP.

Klockan tre i eftermiddag ska BEA presentera nya bilder från vraket på en presskonferens i Paris.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Finland–Ryssland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Philippe, 5, var på väg hem till sin mormor
Publisert: