Jesper filmade poliserna i tunnelbanan

avLinda Hjertén

NYHETER

I dag ogillades åtalet

Jesper Nilsson filmade de två civilpoliserna med sin mobil.

När de upptäckte vad han gjort tvingade de honom att radera filmen menade han.

I dag ogillades det mycket uppmärksammade åtalet.

– Det är inte helt oväntat men jag känner uppgivenhet, säger Jesper Nilsson.

Den 10 februari förra året såg Jesper Nilsson två män tränga in två tonåringar i ett hörn på Hornstulls tunnelbanestation i Stockholm. Eftersom Jesper bloggar om kollektivtrafik tog han några bilder av ingripandet med sin mobiltelefon.

Männen var poliser och när de upptäckte att Jesper filmat händelsen med sin kamera ska de enligt Jesper ha anklagat honom för att ha ofredat dem och sagt åt honom att radera filmen.

"Du är jävligt muntorr"

När Jesper Nilsson vägrade hotade poliserna att gripa honom och tvinga honom att göra ett drogtest.

”Du uppträder lite nervöst, ska du följa med på ett urinprov...du är jävligt muntorr”. sa en av poliserna till Jesper.

– Jag kände mig helt rättslös, har Jesper sagt.

Jesper Nilsson raderade filmen för att slippa att själv bli anmäld för ofredande men lyckades sedan återskapa delar av den.

"Han ofredade oss"

Poliserna åtalades för ofredande, olaga tvång och egenmäktigt förfarande, alternativt tjänstefel.  Under rättegången höll de inte alls med om Jesper Nilssons beskrivning av händelsen.

– Han ofredade oss och raderade sedan filmen själv, sade en av polismännen.

I dag föll domen. Åtalet ogillas.

Tingsrätten skriver i domen att det inte finns någon anledning att ifrågasätta att de båda poliserna faktiskt kände ett stort obehag av Jesper Nilssons förfarande.

"Känner uppgivenhet"

De menar även att ord står mot ord och att det inte finns någon bevisning för att de begått något uppsåtligt eller oaktsamt brott. Bara den omständigheten att Jesper Nilsson berättelse "framstår som mer logisk och trovärdig" än poliserna inte räcker utan att det krävs någon form av stödbevisning, menar tingsrätten.

Jesper Nilsson är egentligen inte förvånad över utfallet men menar att om det är någon gång poliser skulle kunna fällas borde det vara i det här fallet, där det finns en filmupptagning.

– Jag känner uppgivenhet, det är tråkigt att det är här man hamnar. Jag borde ha filmat mer helt enkelt. Det här har tagit ett år och mycket tid och energi men det är en viktig fråga som man bör debattera.