Han knivhöggs – men får inte sjukskriva sig

Överfallen och svårt skadad politiker offer för de nya reglerna

Politikern Bernt Andersson (S) knivhöggs svårt utanför sitt hem den 22 december.

Men Försäkringskassan godkänner inte hans sjukskrivning.

– Jag har inte fått ett öre än.

Foto: SCANPIX
BESVIKEN Bernt Johansson, S-politiker i Umeå, överlevde knivattacken trots svåra skador. Läkarna sjukskrev honom, men tio veckor senare har han fortfarande inte fått några pengar från Försäkringskassan.

När Bernt Andersson, 65, öppnade ytterdörren till sitt röda trähus i Umeå tidigt på morgonen överfölls han av en ung man som gömt sig bakom dörren. Mannen försökte trä en påse över hans huvud och högg honom med en kniv.

Svårt skadad lyckades Bernt Andersson fly och söka hjälp hos en granne.

”Tur som överlevde”

Han opererades flera gånger för bukskador, bland annat togs mjälten bort.

– Läkarna sa att jag hade tur som överlevde, säger Bernt Andersson.

Polisen har inte gripit gärningsmannen och för Bernt Andersson har tiden efter överfallet varit tung. Förutom de fysiska skadorna präglar otryggheten fortfarande hans vardag.

Säpo kopplades in för att utreda om attacken hade

något samband med hans uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige och ordförande i styrelsen för det kommunala bostadsbolaget Bostaden.

– Jag vet inte ju inte vem det var eller varför jag blev knivhuggen.

Läkarna sjukskrev Bernt Andersson, men efter en och en halv vecka ville han tillbaka till arbetet och valde då att jobba halvtid.

Får inga pengar

Nästa vecka tänker han börja jobba heltid, men några pengar från Försäkringskassan har han inte fått under de tio veckor han varit sjukskriven. Han har även sökt ersättning för taxiresor till och från arbetet eftersom han på grund av säkerhetsskäl tvingats bära en skyddsväst och haft svårt att köra bil.

– Jag får inget besked.

De skickar brev med jämna mellanrum och vill att jag ska komplettera läkarintyg och inkomstuppgifter.

Lovar att kontrollera

Själv har han besparingar att ta av, men han är besviken på Försäkringskassan och oroas över hur de nya reglerna slår mot utsatta personer.

– Det klart att i en sådan här utsatt situation vill jag hellre att vi kan hjälpa än vara ett problem, säger Stig Orustfjord, överdirektör på Försäkringskassan.

Han lovar att kontrollera varför beslutet om Bernt

Anderssons sjukskrivning dröjer.

Karin Östman