Isaksson: ”Partiet går åt vänster”

– Det här betyder att Socialdemomokraterna tar ett ganska kraftigt steg till vänster, och ett stort avsteg från Mona Sahlins tid som ledare. Det kommer att bli en helt annan oppositionspolitik, säger Christer Isaksson, journalist och författare med ett förflutet på regeringskansliet.

Christer Isaksson.
Christer Isaksson.

Christer Isaksson hade under 1980-talet olika uppdrag i regeringskansliet, bland annat var han medarbetare hos Ingvar Carlsson och Lena Hjelm-Wallén.

Vad innebär det att Håkan Juholt blir partiledare?

– Valet av Juholt innebär att partiet i sig får en ledare som stämmer väl med stämningen bland de aktiva i partiet. Min uppfattning är att partiet lutar åt vänster.

– Problemet är att de väljare som partiet är ute efter står i mitten. Avståndet mellan partiet och väljarna kommer att öka. Jag tror inte att det stämmer med verkligheten och väljarna i Sverige i dag. Jag tror inte att det finns någon längtan efter en vänsterpolitik.

– Det finns ingenting i valresultatet som talar för mer vänsterpolitik.

Är Håkan Juholt rätt man att leda partiet?

– Han har varit med länge och kan partiet, så han kan nog leda partiet, men jag tror inte att han lockar väljare. Avståndet mellan honom och den politik väljarna vill ha är för stort.

Bland de andra kandidaterna som har förkommit i diskussionen föredrar Iskasson den något yngre Mikael Damberg.

– Men att bygga upp en partiledare går inte över en natt, och måste stämma med bilden av partiet.

– Men egentligen har jag inte föredragit någon. Jag tyckte att Sahlin var en spännande partiledare.

Hur har den infekterade striden om partiledarposten påverkat partiet?

– Jag tror att striden har påverkat partiet mycket. Väljarna ser att socialdemokraterna inte längre står för det stabila, och man har upptäckt att det inte har hängt med i utvecklingen. Jag får mycket mail från människor som tycker att deras process är konstig, och undrar varför man inget får veta.

– Jag tror att många dessutom tycker att det är konstigt att man gjorde sig av med en kvinna så snabbt och ersätter henne med en man som var emot henne.

Publisert: