Spårade sin Ipad – polis maktlösa

avVictor Stenquist

NYHETER

Tjuvarna fortfarande på fri fot trots adress

Niclas Elneus fick sin Ipad stulen.

Istället för att deppa ihop spårade han upp manicken – och varskodde polisen om tjuvarnas hemvist.

Men allt var förgäves.

Foto: Privat
Niclas Elneusspårade själv upp sin ipad.

I måndags hade familjen Elneus från Kalmar åkt till västkusten för att hälsa på släktingar. När de skulle avsluta sin resa i Göteborg och vandra i Haga så var biltjuvar framme.

– De hade gjort ett fint runt hål i höger framruta, proffsigt gjort. Det var vana personer som gjort det, säger Niclas Elneus till Aftonbladet.

Från bagageluckan hade tjuvarna stulit barnens kläder, en skinnjacka, Niclas jobbdator – och hans Ipad.

– Jag polisanmälde det hela och stöldanmälde på jobbet. Sen åkte vi hem, det fanns ju inte så mycket att göra.

Spårningsprogram

När Niclas på onsdagen satt och lekte med sin Iphone kom han ihåg att han installerat ett spårprogram som gjorde att han via en dator kunde hitta den.

– Jag hade tappat Iphonen på Öland när jag åkte motorcykel. Sedan hittade jag den i mörkret efter att ha spårat till två meter från platsen där den låg.

Även i Ipaden fanns spårningsfunktion – och med ett snabb koll kunde han se precis var tjuvarna – eller åtminstone tjuvgodset – befann sig.

– När jag kontaktade polisens ledningscentral i Göteborg fick jag ett väldigt positivt bemötande. Jag gav polisen mina kontouppgifter och de kunde logga in och se var min Ipad var, berättar Niclas.

En patrull skickades under onsdagen till huset – men de kunde ingenting göra.

På adressen visade det sig finnas ett hyreshus.

Kränkande mot övriga

– Kan man inte rikta misstankarna mot en enskild person eller plats så vore en husrannsakan kränkande mot de övriga i huset, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson till GP.

Han fortsätter:

– Hade det rört sig om fara för annans liv så hade man agerat enligt en annan lagstiftning. Men det är beklagligt och det var säkert retfullt för poliserna, men man måste följa lagboken.

Niclas Elneus fick istället tipset att vänta till dess att någon flyttade Ipaden och då kontakta polisen, men nu har spårsignalen slocknat.

– Jag hade väl inte heller räknat med att få tillbaka den. Men ur ett tekniskt perspektiv tycker jag det är väldigt intressant med sådana här lösningar.