”Regeringen har lurat Saab”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Europeiska Investeringsbanken tog redan 2009 beslutet att inte släppa in den ryske finansmannen Vladimir Antonov i Saab och meddelade omedelbart den svenska regeringen om beslutet. Det säger i dag EIB:s presstalesman Per Isaksson.

Därmed hopas frågetecknen kring EIB:s och den svenska regeringens agerande i Saab-affären.

– Regeringen har lurat Saab och svenska folket med att spela okunnig, säger Lars Carlström som är Vladimir Antonovs svenska representant till Aftonbladet. De har spelat charader med oss.

– Det skulle inte förvåna mig om dagens avslöjande från EIB leder till en regeringskris i Sverige.

Regeringen har genom både Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson gång på gång hävdat att man väntar på ett beslut från EIB och EIB har varje gång det kommit en förfrågan från Saab om utlovade lån bombat Saab med olika frågor att besvara.
 

Saab har anlitat hundratals advokater och jurister och lagt en massa energi på att svara på EIB:s alla frågor. Samtidigt har produktionen stannat av, för att till slut stanna upp helt och förtroendet för Saab har rasat i botten vilket lett till miljardförluster för biltillverkaren.

Aftonbladet avslöjade redan i våras misstankarna om att den svenska regeringen och EIB hela tiden varit överens om att köra Saab i botten. Och att initiativet kom från Anders Borg som hade nära kontakter med EIB-chefen Eva Schreiber.

Så osannolikt och konspiratoriskt och - osvenskt - att det var svårt att tro.
 

Men nu är Eva Schreiber borta från EIB sen ett par månader och det nya ledarskapet i Europabanken tycks vilja spela med öppna kort i Saab-affären. Vi får se hur regeringen agerar.

Hittills har ju regeringen inte en enda gång sagt att den vill stödja den svenska bilindustrin, varje gång frågan kommit upp har man gömt sig bakom EIB.

Nu går det inte längre.

Publicerad: