Von Trier ångrar film

- kan ha inspirerat till massakern på Utøya

Dogville är Anders Behring Breiviks favoritfilm.

Nu ångrar regissören Lars von Trier att han gjort den.

– Om den har givit det här utslaget så är jag ledsen att jag gjorde den, säger han till danska Politiken.

Anders Behring Breiviks Facebooksida, som nu är borttagen, angav han Dogville som nummer tre bland sina favoritfilmer. Lars von Trier uppger att han önskar den ogjord om det visat sig att Breivik inspirerats av den.

– Jag mår vanvettigt dåligt av att tänka på att Dogville, som i mina ögon är en av mina mest lyckade filmer, skulle ha varit en slags förebild för honom. Det är skrämmande, säger han till Politiken.

"Breivik har missuppfattat"

Lars von Trier kan själv se likheter mellan massakern på Utøya och filmens blodiga slutscener, där huvudpersonen Grace, spelad av Nicole Kidman, efter att ha blivit utnyttjad av alla, skjuter ner alla människor i byn Dogville.

– Min avsikt med Dogville var helt motsatt, nämligen att undersöka om man kan acceptera en huvudperson som hämnas på hela samhället. Men i det här fallet tar jag absolut avstånd från hämnden, säger Lars von Trier till tidningen.

Om Breivik trots allt har låtit sig inspirerats av filmen, gör det von Trier ångerfull:

– Frågar du mig om jag är ledsen att jag gjorde filmen, så ja. Om det har givit det här utslaget så är jag ledsen att jag gjorde den. Men det är klart, att jag också har ett pedagogiskt syfte med mina filmer, och mitt syfte går i vilket fall i motsatt riktning från Breiviks handlingar, säger han.

"Breivik tog Kjærsgaards åsikter till handling"

Lars von Trier påpekar anser att hela Danmark bör rannsaka sig självt efter den norska tragedin. Och han menar att Dansk Folkeparti och dess ledare Pia Kjærsgaard delvis kan hållas ansvariga.

– Jag kan inte gardera mig mot feltolkningar. Men jag tycker inte att man kan säga att Breivik har feltolkat Pia Kjærsgaard. han har bara tagit hennes åsikter och moral längre, säger Lars von Trier till Politiken.

Publisert: