Svensk ambassadchef greps i Vitryssland

avSofi Tagesson

Foto: REUTERS
Den svenska ambassadören David Emtestam greps i dag vid en demonstration i Minsk.

Minst 220 personer greps på onsdagen vid en demonstration mot Vitrysslands regering.

En av de gripna var den svenska ambassadören, David Emtestam.

Under en olaglig demonstration mot den vitryska regimen greps på onsdagen den svenska ambassadchefen i Minsk. Nu sprids nyhetsbyrån Reuters bild av gripandet över världen.

– Jag tänker inte kommentera det, säger David Emtestam till Aftonbladet.

David Emtestam är ställföreträdande ambassadör och andre ambassadsekreterare i Vitryssland, men eftersom ambassadör Stefan Eriksson för tillfället har semester är det David Emtestam som är högste chef på den svenska ambassaden.

Det är inte ovanligt att ambassadpersonal i odemokratiska länder observerar demonstrationer, för att på så vis inhämta information.

Organiseras via sociala nätverk

När demonstrationen "Revolution through social networks", revolution genom sociala nätverk, på onsdagen hölls i Minsk valde polisen att spärra av Oktobertorget för att försöka förhindra den olagliga demonstrationen. De vitryska protesterna organiseras just via sociala nätverk, där ibland facebook och twitter.

Aktivister hävdar, enligt AP, att KGB har spårat flera aktivister via de sociala nätverken och uppmanat dem att inte delat i dagens demonstration.

– Men internet får även de här diktatoriska ledarna svårt att tysta oss, säger Sergei Pavliukevich, en av aktivisterna till AP.

220 demonstranter greps

Dagens demonstration, som var den tredje i ordningen, lockade 1000-tals deltagare, och flera greps av kravallpolis när de försökte skingra folkmassorna. Protesterna mot regimen är tysta, och demonstranterna klappar i händerna när de omringas och förs bort av kravallpolis.

– I slutna samhällen måste du hitta ett sätt att protestera. Vi gör det genom att klappa händerna och stampa med fötterna, säger en annan aktivist till AP.

Enligt nyhetsbyrån Bela Pan ska minst 220 människor ha gripits, bland dem journalister, företrädare för mänskliga rättigheter – och den svenska ambassadören.

När släpptes du?

– Jag vet att det låter tråkigt, men jag kan inte kommentera det, säger David Emtestam.

Protesterar mot regimen

Unga vitryssar har den senaste tiden samlats varje onsdag för att protestera mot president Aljaksandr Lukasjenka och den ekonomiska politik som har lett till hög inflation och stigande mat- och bensinpriser i landet.

Enligt den svenska ambassaden i Minsks hemsida är ambassadens uppgift: ”ambassaden representerar Sverige och svenska intressen i Vitryssland och kommer att bedriva en bred verksamhet med avseende på

främjande av politiska, ekonomiska och kulturella kontakter mellan Sverige och Vitryssland.

svenskt utvecklingssamarbete med Vitryssland.

Aljaksandr Lukasjenka har varit Vitrysslands president i 17 år. Vid det senaste omvalet, i december 2010, anklagades regeringen för fusk, med massprotester som följd.

Aftonbladet har under kvällen sökt utrikesminister Carl Bildt för en kommentar.