Terrordådet i Utrecht, Nederländerna

Gökmen Tanis, 37, jagas efter skjutning i Utrecht

Minst tre döda och flera skadade i skottlossning

Av: 

Ebba Thornéus

Christoffer Nilsson

Isabelle Nordström

NYHETER

Gökmen Tanis, 37, misstänks ha dödat tre personer och skadat fem i samband med en skjutning på en spårvagn i nederländska Utrecht.

Han är fortfarande på fri fot, men polisen har gripit en annan person.

Det var vid 10.45 på måndagen som larm om skottlossning på en spårvagn i centrala Utrecht, Nederländerna, nådde polisen.

På plats hittades flera skjutna personer.

Borgmästaren i Utrecht, Jan van Zanen, uppgav senare att tre personer dött och nio skadats. Skadesiffran korrigerades senare till fem.

Tidigt uppgav polisen att man inte kunde utesluta att det rör sig om en terrorattack och att det i nuläget är oklart om det rör sig om en eller flera gärningspersoner.

Vid 14-tiden gick polisen dock ut med namn och bild på en misstänkt person – en 37-årig man vid namn Gökmen Tanis, ursprungligen från Turkiet.

Polis varnar för mannen

Polisen uppmanar allmänheten att inte själva närma sig mannen utan ringa polisen.

Under eftermiddagen har antiterrorpolisen i Utrecht omringat ett hus där det misstänks att gärningspersonen befinner sig, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Polisen sökte även uppgifter om en röd bil som gärningsmannen misstänks ha lämnat platsen i. Enligt lokala medier ska bilen ha påträffats i närheten av det omringade huset.

Under en pressträff vid 18-tiden meddelade polisen att en annan person har gripits, men att Gökmen Tanis fortfarande är på fri fot.

Skottlossning på flera platser

Händelsen utreds som en misstänkt terrorattack – men polisen öppnar för att det kan vara ett fall av relationsvåld.

Samtidigt har terrorhotnivån höjts till den högsta i Utrecht. Säkerheten har även höjts kring skolor, moskéer, flygplatser och vid regeringsbyggnader i Haag. Stadens skolor uppmanas att hålla dörrarna låsta och moskéerna att hålla stängt som en säkerhetsåtgärd.

Utöver incidenten vid spårvagnen ska skottlossning även ha skett på flera platser i Utrecht, enligt chefen för landets antiterrormyndighet, uppger Reuters.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

The police asks you to look out for the 37 year old Gökman Tanis (born in Turkey) associated with the incident this… https://t.co/yuZy6vEeDL
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrordådet i Utrecht, Nederländerna

LÄS VIDARE

Flera skjutna i Utrecht – minst en person död

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordådet i Utrecht, Nederländerna

Utrecht

Nederländerna

AB Voice