46-åring döms till sju års fängelse för terrorförberedelse

”Planerade en sprängning i IS namn på en plats i Sverige”

Av: 

TT

En 46-årig man döms av Solna tingsrätt till sju års fängelse och utvisning för förberedelse till terroristbrott.

Två medåtalade frias från misstankar om samma brott.

46-åringen och ytterligare tre män döms samtidigt för terrorfinansiering, meddelar Solna tingsrätt.

46-åringen har av åklagaren pekats ut som ledare i den grupp som misstänktes för att planera ett terrordåd i Sverige.

"En sprängning i IS namn skulle kunna döda och skada människor samt förstöra egendom. Den skulle också kunna skada det öppna och säkra samhället samt skapa eller öka motsättningar mellan olika grupper i samhället samt injaga fruktan", skriver Solna tingsrätt i ett pressmeddelande.

Den andra meningen är avgörande för att en 46-årig man nu döms till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott.

46-åringen döms också för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet. Ytterligare tre män döms för samma brott till mellan fyra och sex månaders fängelse för att ha finansierat IS verksamhet.

”Haft koppling till IS”

Solna tingsrätt anser att det har funnits tillräcklig bevisning om att 46-åringen skaffat vissa av de kemikalier som åklagaren påstått och att detta kunnat användas för att åstadkomma en sprängning. Mannen har även tagit del av en bombinstruktion och haft uppsåt att genomföra en sprängning i IS namn, enligt rätten.

Viktiga omständigheter har varit den koppling som mannen haft till IS och det sätt på vilket han uttalat sig och agerat i olika sammanhang, enligt ett pressmeddelande från rätten.

– Det är bevisat att han (den dömde) har planerat en sprängning i IS namn på en plats i Sverige, säger Patrik Alm, chefsrådman i Solna tingsrätt, till TT.

TT: Varför är det bara en som fälls för förberedelse när det var tre som var åtalade?

– Åklagaren har åberopat en indiciekedja, men vi måste göra en prövning för var och en och för de andra två personerna är bevisningen svagare. De har inte tagit befattning med kemikalierna eller enbart gjort det i begränsad utsträckning. 46-åringen har tagit del av en bombinstruktion. Han och en av de andra har uttalat sig som att de avsåg att göra något i IS namn, men för 46-åringen har vi då kopplat ihop detta med kemikalierna och bombinstruktionerna och funnit detta bevisat.

– Den tredje mannen har lagt ut bilder på sociala medier men det har vi inte ansett tillräckligt.

Patrik Alm, chefsrådman, förklarar domen under en pressträff i Solna tingsrätt.
Patrik Alm, chefsrådman, förklarar domen under en pressträff i Solna tingsrätt.

Det har gått drygt tio månader sedan Säpo gjorde tillslag mot en lägenhet i Akalla i norra Stockholm och en fastighet i Strömsund i Jämtland, vilket blev början på rättsprocessen mot de totalt sex männen som slutligen åtalades i fallet.

I tisdags släppte Solna tingsrätt två av männen, 30-åringen och 39-åringen, eftersom den ansåg att det inte fanns tillräckliga skäl för att hålla dem häktade.

Tidigare har också två av männen som suttit häktade för terrorfinansiering släppts på fri fot, då de ansågs ha suttit av den tid som motsvarar straffvärdet för brottet.

Om den tredje mannen, 39-åringen, konstateras att han bara haft befattning med kemikalierna "i begränsad utsträckning" och varken sagt något eller agerat som att han skulle förbereda ett sprängdåd.

Thomas Olsson, som företräder 46-åringen, säger till TT att han och hans klient bestämt sig för att överklaga.

– Domen var efter omständigheterna förväntad. Men jag har gått igenom den med klienten och vi uppfattar inte att de argument som anförs är särskilt övertygande, så vi har redan bestämt oss för att överklaga, säger Thomas Olsson.

Publisert:

LÄS VIDARE