Nytt virus kan smygfilma dig

Publicerad:
Uppdaterad:

Snart kan du bli övervakad dygnet runt - via mobilen

Den nya masken Rbot-GR infekterar inte bara din dator, den invaderar också ditt privatliv.

Genom att leta rätt på din webbkamera filmar den dig i smyg.

– Inom en snar framtid kommer virus även att kunna kapa kameran på mobilen, säger Johan Jarl, virusexpert på datasäkerhetsföretaget F-Secure.

Det nya viruset Rbot-GR är det senaste tillskottet i virusfamiljen. Gillar du inte att bli sedd har du all anledning att oroa dig.

Den nyupptäckta masken går nämligen ett steg längre än sina äldre släktingar. När den väl tagit sig in i datorn, tar den omedelbart reda på om en webbkamera eller mikrofon är ansluten. Om den får napp, är du inte längre ensam.

Spridaren kan se allt du gör framför kameran och titta runt i rummet där datorn befinner sig. Via Internet kan masken sedan sända bilder och ljud, och beskådas av en hel värld.

Kollar lösenord och mail

Under tiden du smygfilmas kan den som skickat masken snoka runt på din dator, kolla lösenord och mail - inte helt olik Netbus som retade gallfeber på drabbade Internetanvändarna för fem år sedan.

Rbot-GR drabbar bara Windows-användare och sprids antingen via så kallade fildelningsprogram, antingen som en separat fil eller inbakad i ett annat program.

Men den kan även ta sig in i datorn via säkerhetshål i Windows - på samma sätt som Blaster och Sasser.

Då installerar den sig automatiskt på hårddisken - och om du saknar både brandvägg och virusprogram - kan den som har rätt programvara inte bara ta del av din dator - utan även ditt privatliv.

Kan spridas via mobilen

I framtiden finns risk för att den här typen av virus sprider sig även till mobiltelefonen. I sommar har F-secure fått in flera rapporter om nytillverkade mobilvirus.

Gruppen bakom virusen kallar sig 29A, vilket översatt till decimala siffror blir 666 - djävulens tecken.

– Om tekniken bakom de båda virustyperna kombineras kan vi få ett extremt allvarligt problem. Då kan virusmakarna kapa din mobilkamera, och då snackar vi om övervakning dygnet runt, säger Johan Jarl.

Så skyddar du dig

Per Mattsson, Anna-Maria Carnhede

Publicerad: