Hatstormen - mot SMHI

NYHETER

Meteorologerna hotas när vädret slår fel

1 av 2 | Foto: "MAN SÄGER INTE VAR MAN JOBBAR" Meteorologen Eva Brokhöj talar inte högt om att hon jobbar på SMHI. Hatbreven strömmar in i takt med regnets trummande på sommarstugetaken.

NORRKÖPING

Gång på gång har de lovat att solen och värmen äntligen är på väg - och haft fel.

Nu strömmar hatmejlen in till SMHI.

- Man säger ju inte högt var man jobbar, säger meteorolog Eva Brokhöj.

Det har varit lite si och så med både sommar-vädret och SMHI:s förmåga att spå det, inte minst den senaste veckan, det medger man på SMHI.

- Det har blivit fler felprognoser i sommar än vanligt. Troligtvis är det rätt kaotiskt i atmosfären just nu, säger Eva Brokhöj, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Kaos i atmosfären. Kaos har det också blivit i många svenskars semesterplaner när de varit godtrogna nog att lita på väderprognoserna.

Nu strömmar klagomålen in till SMHI.

- Hur kan ni ha så in i helvete fel? Visar ni att det ska bli sol så regnar det och tvärtom, skriver Robert i ett mejl.

Borde få löneavdrag

- Har ni ingen stolthet i yrket? Man blir riktigt förbannad! Löneavdrag borde ni ha, anser signaturen Gunnar.

Över 400 mejl och telefonsamtal tas om hand av SMHI:s kundtjänst varje vecka i sommar. De flesta är dock artiga frågor, inte upprörda klagomål.

- Det är klart att folk är arga. Är man lantbrukare och behöver tre dagars uppehåll för att torka hö ringer man och klagar på de usla prognoserna, säger Berit Frödén, chef för kundtjänsten.

På SMHI:s lokaler i Norrköping går många historier om anställda som fått rejäla utskällningar när de sagt var de jobbar - trots att de bara sitter i receptionen eller är vaktmästare.

- Folk har rätt att bli arga på oss. Men det är obehagligt om de börjar ringa hem och vill kommentera det vi sagt, säger meteorolog Eva Brokhöj.

De många felslagna prognoserna har lett till ett visst mått av försiktighet bland meteorologerna på sistone, och brasklapparna har varit många i de senaste dagarnas väderrapporter i medierna.

Goda utsikter

Men trots det vågar Eva Brokhöj faktiskt ge löfte om - just det - vackert väder.

- Nu är det större chans än någonsin att vi får högtryck, i alla fall fram till lördag, säger hon hoppfullt.

Den som lever får se.

Tobias Brandel