Nyheter

Slutsnusat på Åland

NYHETER

Finlands Högsta domstol säger nej till försäljning

Nu är det snart slutsnusat för ålänningarna.

Finlands Högsta domstol anser att försäljning av snus strider mot EU:s direktiv.

På Åland är många besvikna över Högsta domstolens beslut att inte bevilja ett undantag för snusförsäljning.

- Rätten att sälja snus är ekonomiskt viktigt för Åland. Därför ser vi inte gärna att det förbjuds, säger Ålands ''regeringschef'', lantrådet Roger Nordlund vid Ålands landskapsstyrelse till TT.

Inom EU är det bara Sverige som fått undantag att sälja snus. Men både tyskar och britter har anmält direktivet till EG-domstolen, eftersom de anser att försäljningen av snus inte borde vara förbjuden.

När Finland blev EU-medlem ansåg man på Åland att användningen av snus var en marginell företeelse och att det fanns andra saker som det var viktigare att få undantag för.

Snusförsäljningen viktigt för färjorna

Men sedan dess har snusförsäljningen ökat och snusförsäljningen är viktig för rederierna.

Många ålänningar beklagar att Åland inte kan förhandla direkt med Bryssel utan måste gå via regeringen i Helsingfors - som är helt emot snuset.

- Det är en ekonomisk fråga. Att få sälja snus ombord på åländska fartyg är viktigt för både trafiken och sysselsättningen. Vi väntar nu på att få beslutet från Högsta domstolen och presidenten. Sedan får vi överväga om vi väntar på besked från EG-domstolen eller om vi förbjuder snuset helt. Förbud av snusförsäljningen är i varje fall något vi ogärna ser här på Åland, säger Roger Nordlund.

Johan Kristensen, TT

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter