Terroranklagad svensk släppt ur danskt häkte

Publicerad:
Uppdaterad:

Utlämnas inte till Marocko

Stockholm/Köpenhamn

Danmark släppte på tisdagen den 38-årige svensk medborgare av marockansk börd som är internationellt efterlyst för terrorbrott.

I Sverige finns inga misstankar mot honom. Men Säpo tänker fortsätta att informera andra länder om han åker utomlands igen.

Enligt Marocko är svensken misstänkt för delaktighet, förberedelse och finansiering av terroristverksamhet samt mordförsök och olovligt vapeninnehav. I oktober sände Interpol ut en arresteringsorder.

Den 25 mars grep Säpo honom. Förhöret kom enbart att handla om eventuell delaktighet i terrorattentaten i Madrid två veckor tidigare, ingenting om händelser i det forna hemlandet, uppger hans advokat Abdel-Hay Alami. Efter förhöret släpptes 38-åringen.

Veckan därpå körde han bil från Stockholm till Köpenhamn. Säpo bekräftar att man informerade sina danska kollegor om färden.

Vaga uppgifter

Den 30 mars slog den danska antiterroriststyrkan till mot en lagerlokal i stadsdelen Ishöj och grep svensken och flera andra personer.

Marocko begärde svensken utlämnad. Det danska justitiedepartementet bad om mer detaljerade skäl till misstankarna. Marocko skickade i förra veckan kompletterande material, men på tisdagen fann departementet att ”upplysningarna har en generell karaktär” om handlingar som inte är straffbara enligt dansk lag. Beslutet blev att inte utlämna honom.

Efter fyra veckor fick svensken komma ut från häktet. Enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau utvisades han direkt till Sverige och kom till Malmö på eftermiddagen.

TT hade på kvällen ännu inte lyckats nå honom.

”En fri man”

Biträdande Säpochef Margareta Linderoth säger att Säpo inte längre är intresserad av 38-åringen:

– Han är en fri man.

Att Säpo kontaktade danskarna hänger enligt henne ihop med att Sverige och Danmark har skrivit under en FN-konvention om att stater ska informera varandra om misstänkt terrorverksamhet.

Men när ni tipsade era danska kollegor var han förhörd och släppt och inte längre misstänkt i Sverige?

– Ja, just det, men...det kan man kanske säga.

– Men vi kan ha information om individer som vi tycker att vi ska informera andra om.

Betyder det att när han vill åka till andra länder i framtiden, så informerar ni de länderna om att han är på väg?

– Ja. om det är länder som har skrivit på FN-konventionen. Så länge han är internationellt efterlyst.

Ni kommer alltså att hålla honom under översikt?

– Nej.

Hur ska ni annars veta att han är på väg till ett land?

– Ja, det får du fundera ut själv. Vi avslöjar inte vad vi har för arbetsmetoder, svarar Margareta Linderoth.

Advokat Abdel-Hay Alami finner Säpos arbetsmetoder märkliga:

– Min klient har varit under bevakning de senaste åren och räknar säkert med att även i fortsättningen vara det, utan grunder eftersom det inte finns misstankar mot honom här.

Lars Pedersen/TT

Publicerad: