Döda svenskar flygs hem i kistor

Foto: Prästerna Lennart Lindgren och Lennart Hamark höll en kort ceremoni på flygplatsen i Phuket innan kistorna fördes ombord på Herculesplanet för en sista resa hem till Sverige.
NYHETER

Phuket

Sent på måndagskvällen lyfte ett plan med sex kistor från Phuket i södra Thailand. Det var den första hemtransporten av omkomna svenskar efter katastrofen för drygt en vecka sedan.

Innan kistorna bars in i det väntande Herculesplanet hölls en kort minnesceremoni ute på flygplatsen. Till bullrande flygmotorer försökte de svenska prästerna Lennart Lindgren och Lennart Hamark förmedla tröst och klä sorg, vrede och förtvivlan i ord.

En liten grupp anhöriga fanns med under ceremonin för att ta farväl av sina nära inför den långa resan till Sverige. Men också personal från utrikesdepartementet (UD), Räddningsverket, Röda Korset, polisen, försvarsmakten, Rädda Barnen och ganska många journalister bevittnade hur sex kistor svepta i svenska flaggor bars ombord på planet.

Ceremoni på Arlanda

Efter mellan 26 och 28 timmars resa beräknas Herculesplanet med de sex omkomna svenskarna landa på Arlanda. Alltså någon gång på tisdagskvällen, svensk tid. Även vid ankomsten till Sverige kommer det att hållas en ceremoni.

De svenska myndigheterna har två Herculesplan till sitt förfogande för att transportera hem omkomna svenskar. Till att börja med kommer det att handla om mindre hemtransporter.

– Den stora ansamlingen blir först senare, kanske om två till tre veckor. Men det är avhängigt av id-kommissionens arbete, säger Johan Hederstedt, tidigare ÖB, nu utsänd av UD för att administrera hemtransporterna.

– Vid varje transport till Sverige tänker vi hålla en minnesceremoni liknande den i dag, säger han.

Tillstånd krävs

Innan en kropp kan flygas till Sverige måste den vara identifierad, försedd med dödsattest och ha ett tillstånd från de thailändska myndigheterna som tillåter att kroppen tas ut.

Totalt arbetar nu identifieringsgrupper från 22 länder med att identifiera de döda som hittats. Teamen finns på plats på alla uppsamlingsplatserna i södra Thailand.

DNA-prover måste tas både på den omkomne och på anhöriga. Proven matchas sedan i Kina för att säkert kunna fastställa den dödes identitet.

Mer om Asienkatastrofen

Maria Davidsson/TT