Dämpat nyårsfirande i världen

NYHETER

Champagnen förblev oöppnad på många ställen

Miljoner människor världen runt firade som vanligt in det nya året fest och fyrverkeri. Men champagnen förblev oöppnad i Sri Lanka, fyrverkerierna i Indonesien ställdes in och i Frankrike manade president Chirac till en internationell snabbinsatsstyrka.

Nyårsfirandet blev inte som vanligt i år.

Många städer dämpar sitt traditionella festande av hänsyn till offren för flodvågorna i Indiska oceanen.

På ön Phuket i Thailand, där tusentals människor omkom i flodvågorna, samlades många människor på stranden med ljus och vita rosor i händerna.

Bangkok hade avblåst sitt utomhusfirande och Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra har ställt in en fest med tennisstjärnor.

Tystnad vid tolvslaget

I Sri Lanka, där uppemot 30000 människor har hittats döda, ställde hotellen undan champagnen. En dödsliknande tystnad bredde ut sig över landet kring tolvslaget, klockan 19 svensk tid på nyårsaftonen. På Självständighetstorget i Colombo samlades folkmassor för att med enkla stearinljus vaka in det nya året, medan buddhistiska munkar rabblade heliga ramsor.

Fest ställdes in

Även i Indien präglades högtiden av katastrofen. Minst 110 00 människor har omkommit i flodvågorna längs med kusten mot Bengaliska viken. Den traditionella festen med artister i huvudstaden New Delhi ställdes in på order av president APJ Abdul Kalam.

I Malaysia, som jämfört med andra länder i regionen är relativt förskonat med 70 omkomna, var också alla officiella fester inställda.

1000 tyskar saknas

I Berlin var närmare 600 000 människor samlade vid Brandenburger Tor där flaggorna halats på halv stång för de 1000 tyskar som saknas efter flodvågskatastrofen.

Tyska myndigheter har uppmanat helgfirarna att skänka de pengar som de normalt lägger på fyrverkerier till hjälpinsatser. Liksom i Sverige, Norge och Finland uppmanas till flaggning på halv stång på nyårsdagen.

Chirac pressar EU

400 000 människor samlades i Paris längs paradgatan Champs-Elysées med draperade träd och dekorationsljus i svart crepe. I sitt nyårstal sade Jacques Chirac att Frankrike kommer att pressa på inom EU och FN för ”organiseringen av en sant humanitär snabbinsatsstyrka, så som vi har lyckats göra för fred med (FN:s) blå hjälmar”, för att på det sättet vara bättre förberedda vid nästa naturkatastrof.

London inleddes det nya året med traditionsenliga fyrverkerismällar.

I Danmark har drottning Margrethe beslutat ställa in nyårsdagens traditionella mottagning.

Sydney firade nyår

Sydney – en av de första stora städerna att fira det nya året, redan klockan 14 svensk tid – firade som planerat, sedan de ansvariga kommit fram till att inga pengar skulle sparas in genom ett stopp i sista minuten.

I New York fylldes Time Square av människor som var tysta i väntan på att utrikesminister Colin Powell skulle tala och skyn exploderade av fyrverkerier mot natthimlen vid tolvslaget.

TT