"Bush är på väg att bli dement"

Publicerad:
Uppdaterad:

Läkare: Felsägningar tyder på alzhemier

USA:s president George W Bush kan vara på väg att bli senildement.

De många felsägningarna kan tyda på att han är på väg att utveckla alzheimer.

Det menar den amerikanska läkaren Joseph Price.

USA:s president George W Bush.
Foto: AP
USA:s president George W Bush.

Spekulationerna om presidentens hälsa har blossat upp efter att tidskriften Atlantic Monthly nyligen publicerat en stor artikel om Bushs felsägningar. Journalisten James Fallows skriver att han studerat gamla videoupptagningar med presidenten och att han på 90-talet inte hade några problem med orden. Han var trygg, verbal och träffsäker - även när han talade utan manus.

– När han var i 40-årsåldern artikulerade sig Bush perfekt, skriver journalisten enligt norska tidningen VG.

I dag är listan över presidentens verbala tabbar lång. Han gör ofta grammatiska felsägningar och ställer nästan aldrig upp på presskonferenser utan manus.

Byter ut ord

Doktor Joseph Price, som läst artikeln, säger att Bushs felsägningar de senaste åren är typiska symptom på presenilitet. Det är beteckningen på personer som får sjukdomen senildemens före 65 års ålder. De som blir sjuka efter 65 år kallas senila.

– Det enda sättet man kan förklara det på är alzheimer, säger Price i tidningen Boston Globe.

Det är vanligt att de som har sjukdomen glömmer ordet de ska säga och väljer ett annat istället.

Price anser att George W Bush så snart som möjligt borde börja ta mediciner som bromsar sjukdomsutvecklingen.

Men Vita huset tillbakavisar spekulationerna och har försett tidningen Boston Globe med läkarintyg för att stödja att det står bra till med presidentens neurologiska funktioner.

– Det finns ingenting som tyder på att det har varit en förändring från det som finns i dessa rapporter, säger taleskvinnan Erin Healy.

Spekulationer även om Reagan

Neurologiprofessorn Daniel Pollen vid University of Massachusetts är kritisk till Prices slutsatser och menar att det är omöjligt att ställa en diagnos genom att jämföra gamla och nya videoinspelningar.

Det är inte första gången som det spekuleras om att en amerikansk president har alzheimer. På 1980-talet ryktades det om att president Ronald Reagan hade sjukdomen, något som senare visade sig vara korrekt. Reagan avled i somras.

Några Bush-tabbar

Tove Wennergren

Publicerad: