"Gräv upp Dianas lik"

NYHETER

LONDON

Franska myndigheter påstås nu vilja gräva upp prinsessan Dianas lik och undersöka det igen.

Enligt tidningen Sunday Express vill Frankrike komma undan anklagelser om att landets myndigheter inte gjorde tillräckligt för att rädda Dianas liv.

Foto: Prinsessan Diana.

Men enligt Sunday Express kan en sådan underökning bli svår. Prinsessan Dianas kropp balsamerades med hjälp av formaldehyd kort efter hennes död.

Sunday Express påstår sig ha en källa inom det franska justitiedepartementet som uppger att balsameringen skedde innan en obduktion gjorts, något som är olagligt i Frankrike.

Instruktioner från högre ort

- Beslutet att balsamera prinsessan och flyga henne tillbaka till England bara timmar efter tragedin togs i London och vidarebefordrades till franska myndigheter av den brittiske ambassadören Sir Michael Jay. Troligen agerade han efter instruktioner från högre ort, säger källan.

- Ni kan vara säkra på att en ordentlig obduktion skulle ha gjorts här (i Frankrike) om den ordern inte kommit.

Enligt Sunday Express kommer nu "Frankrike" att kräva att prinsessan Dianas kropp grävs upp i förhoppningen att man ska får fram ny information.

Tidningen anger dock inte vilken myndighet som kommer att kräva detta och specificerar heller inte grunderna.

Vill slippa anklagelser

Men det sägs ha att göra med att Frankrike vill ha uppgifter som styrker att ambulanspersonalen gjorde sitt bästa för att rädda Diana. Detta skulle, enligt Sunday Express, innebära att Frankrike slipper vidare anklagelser och fokus åter igen hamnar på de uppgifter som gör gällande att det fanns en konspiration för att döda Diana.

Det har tidigare florerat uppgifter om att brittiska underrättelsetjänsten ville röja Diana ur vägen för att hon skulle ha varit gravid med Dodi Al Fayed, sonen till den kontroversielle Harrods-ägaren Muhammed Al Fayed. Pappan säger i tidningen, apropå den snabba balsameringen:

- Det hela ser ut som ett försök att dölja något.

Leif Kasvi