Rasputins könsorgan ställs ut på museum

NYHETER

Ska hjälpa ryssar bli av med sin impotens

1 av 2 | Foto: Huvudattraktion Lemmen - som uppges ha krympt efter konserveringen - mäter 28, 5 centimeter och förevisas i en glasburk.

Han blev en legend redan under sin livstid - och sägenomspunnen efter sin spektaktulära död.

Nu blir den ryske mystikern Rasputin huvudattraktion - åtminstone bitvis - på ett erotikmuseum.

Munken Grigorij Jefimovitj Rasputin var nära rådgivare till den ryska tsarfamiljen. Han påstods ha visioner och kunna hela genom handpåläggning, och var i många år tsarinnan Alexandras favorit.

Mördades 1916

Men Rasputin var också känd för sitt depraverade leverne, drickande och många kvinnoaffärer. Han dödades i december 1916 av en grupp aristokrater som ogillade hans inflytande över tsarfamiljen. Rasputin överlevde både förgiftat vin, kakor spetsade med cyankalium, flera revolverskott och svår misshandel, innan han slutligen dränktes i en flod.

Makt över kvinnor

Nyckeln till Rasputins makt över kvinnor påstods vara hans intensiva blick och karismatiska personlighet. Men det visar sig nu att hans attraktionskraft kan ha varit av annat slag.

På ett erotikmuseum i S:t Petersburg visas nu vad som påstås vara "den galne munkens" könsorgan, skriver nyhetsbyrån AFP. Den är ett av närmare 12 000 objekt i en kollektion av erotiska föremål.

Museet startades av urologen Igor Knyazkin, i lokalerna där han har sin klinik.

Vill hjälpa impotenta

Syftet uppges vara att hjälpa patienter att bli av med sin impotens.

- "Målet för mig som läkare är att lindra patienternas oro och rädsla. Män som kommer hit är illa till mods på grund av sina besvär, och vår kollektion lättar upp stämningen," säger Igor Knyazkin till AFP.

En del besökare tror att en enda blick på Rasputins ståtliga bidrag till museet räcker för att bota problemen.

Knyazkin uppges ha köpt det stora dragplåstret från en fransk revisor för motsvarande cirka 70 000 kronor, tillsammans med flera av Rasputins handskrivna brev.

Joakim Ottosson