"Jag vill koka mitt kaffe själv"

NYHETER

Marit Paulsen väljer husvagnen framför lyxhotellen i Bryssel.

Trångt, opraktiskt och en grogrund till skilsmässa.

Så ser mångas bild av husvagnssemstern ut.

Men ”kärringen” från Malung väljer campingplatsen före lyxhotellen i Bryssel.

– Hotell? Nä du, jag vill koka mitt kaffe själv, säger hon

En EU-parlamentariker som reser i husvagn tillhör sannerligen inte vanligheterna. När Marit Paulsen gjorde sin sista resa till EU-parlamentets Bryssel i husvagn trodde Svenska folket inte sina ögon. Medan vissa kallade henne för populist fick hon ökad respekt hos andra.

För Marit och hennes man Sture Andersson var valet självklart:

– Vi har ju inget hus kvar där nere. Och att bo i husvagn är inte alls så opraktiskt som det låter, säger hon.

Vill reda sig själv

Bortsett från sällskapet av sin ”beroendeframkallande” make som troget har följt henne på henens rundor till Bryssel är Marit Paulsen en ”kärring som vill reda sig själv”.

– Jag kokar hellre mitt kaffe själv än låter någon annan göra det. När man är diabetiker som jag är det viktigt att kunna laga sin egen mat. På hotell får man ju äta på restaurang jämt, och sånt tycker jag inte om.

Marit är nu inne på sin andra vagn. Den första – ”en hopfällbar Disneyvagn” – köpte de när barnen var små.

– För en barnfamilj är husvagnssemestern ofta det enda alternativet. Jag har fyra ungar och att steka upp några pannkakor på trinettköket istället för att käka på restaurang har vi sparat mycket pengar på, säger hon.

Ska bo utomlands

Att klämma ihop sig med man och fyra barn i husvagn har Marit aldrig sett som något problem. Tvärtom har husvagnssemsestern många fördelar.

– Varför skulle vi bråka mer när vi är lediga än annars? En husvagn är en minisommarstuga fast på jul, den gör en obunden. Det gillar jag.

Nu, när Marit har nått pensionen, har paret investerat i en dyrare, lite bredare ”pensionärsvagn”, med en säng, ett bord och en soffa.

– Den kom hem från Bryssel i fredags och nu står den och vilar i garaget här i Malung. Men i framtiden ska jag och maken bo i den halva året om. I senvinter drar vi till sydvästra Frankrike och Katalonien. Året därefter ska vi göra Italien.

Marit Paulsen ger dig tipsen inför husvagnssemestern.

Anna-Maria Carnhede