Fortsatt vattenkaos i Småland

Foto: Gröndalsleden i Värnamo svämmande över på lördagen.
NYHETER

Växjö/Jönköping

Regnet fortsatte att falla över stora delar av Småland på söndagen och översvämningsläget är fortsatt kritiskt.

Bland annat hotas centrala Värnamo av vattenmassorna.

Under de senaste dygnen har regnet vräkt ner över södra Sverige. Allra värst har Kronobergs och Jönköpings län drabbats. Efter några timmars uppehåll på söndagsmorgonen började regnet åter falla över de värst regndrabbade områdena som redan fått över 120 millimeter regn på ett par dygn.

Det myckna regnandet har ställt till stora problem i trafiken och delar av vägnätet har slagits ut.

– Ett 40-tal vägar i området är översvämmade och 12 vägar är helt avstängda. I första hand är det mindre vägar som har drabbats. Problemen beräknas fortsätta minst ett dygn och vissa vägar kommer att vara avstängda längre än så, säger Dan Cederlöf på Vägverkets trafikinformation i Jönköping.

Risk för köer

Även på E4:an har det uppstått problem till följd av regnet.

– På sträckan norr om Markaryd är halva vägen avstängd och hastigheten nedsatt till 50 kilometer i timmen. Genom att använda stora pumpar har vi alla fall fått bort vattenmassor från den vägsträckan, säger Dan Cederlöf.

Cirka 25 personer från räddningstjänsten i Kronobergs län kämpade mot de stigande vattennivåerna under söndagen. Arbetet koncentrerades till ett område nordväst om Växjö.

– Vi har personal ute som försöker hålla ner vattennivåerna. Många åar är på väg att svämma över. I Alvesta är vi även på gång att bygga en begränsningsvall. Annars försöker vi hålla nivåerna så att vattnet inte kommer in i industribyggnader eller villor, säger Thomas Jonasson, insatsledare på Värends räddningstjänstförbund som oroas över den fortsatta utvecklingen.

– Regnet fortsätter ju att vräka ner så faran är inte över. Det ser inte särskilt positivt ut, säger han.

SJ tvingades köra på enkelspår på vissa sträckor av stambanan i Småland vilket innebar förseningar på mellan 20 och 30 minuter för alla X2000- och Intercity-tåg. Tidigast på onsdag väntas trafiken flyta normalt, enligt SJ.

Inga personskador

I västra Småland, i Jönköpings län, har regnet också ställt till med en hel del problem. Under helgen har SOS tagit emot över 300 larm om översvämningar, allt från vatten i garage och på tomter till översvämmade bottenvåningar. Inga personskador har dock rapporterats. Men flera dammar har svämmat över och mellan 25 och 30 vägar har fått stängas av delvis.

Värst drabbade är Gislaved, Värnamo och Gnosjö. En fördämning i Värnamo rämnade på söndagsmorgonen. Riksväg 151 i Värnamo i riktning mot Hillerstorp och Gnosjö är helt avstängd sedan i lördags.

Runt om i de två Smålandslänen finns många varningsskyltar uppsatta, främst längs småvägarna. Mycket skogsmark och utbredda vattensystem gör pumparbetet svårt i de drabbade områdena.

Även så långt söderut som i Osbytrakten i nordöstra Skåne och i Nordvästskåne hade man problem med översvämningar.

Höga flöden

Enligt SMHI kommer regnet att fortsätta falla över området.

– Det kommer att bli fortsatta regnskurar. Inte förrän framåt nästa helg kan vi se en stabilisering av vädret, sade Sverker Hellström, jourhavande meteorolog vid SMHI i Norrköping på söndagskvällen.

SMHI varnade också för mycket höga eller höga flöden i medelstora vattendrag i västra och södra Småland, södra Halland och nordvästra Skåne samt i Lagan, Nissan och Emån.

Även i Umeälven nedströms inflödet av Vindelälven varnar SMHI för mycket höga flöden.

Vattenmassorna hotar Värnamo

SMHI varnar

Magnus Stattin/TT Magdalena Helander/TT