”Fångpyramid inte värre än hejaklackspyramid”

NYHETER

Tortyranklagads advokat försvarar behandling av Abu Ghraib-fångar

Fort Hood

Överallt i USA ställer hejaklacksledare upp sig i pyramider. Att stapla irakiska fångar i en hög är inte värre så.

Det sade advokaten Guy Womack när rättegången mot USA-korpralen Charles Graner fortsatte på måndagen i Fort Hood i Texas.

Att hålla fångarna i koppel var godtagbart, slog advokaten också fast.

– Man håller dem under kontroll. Att använda bindsel är en laglig form av kontroll i straffväsendet.

– I Texas använder vi lasso att dra fram dem (fångarna) med, förklarade Guy Womack.

Advokaten gjorde uttalandet i sitt öppningsanförande i rättegången, som inleddes i fredags.

Åklagarsidan lade å sin sida fram videofilmer och foton inför rätten. Förutom bilderna av människohögar och fångar i hundkoppel var det bilder som visade hur fångar tvingades onanera tillsammans.

Anstiftare

Korpral Charles Graner är åtalad för att ha anstiftat övergreppen mot irakiska fångar i Abu Ghuraybfängelset i Bagdad.

Han och flickvännen Lynndie England, som också väntar på krigsrätt, blev symboler för fängelseskandalen i våras. Då blev det offentligt hur människor förnedrades och misshandlades i fängelset. England ställde till exempel glatt leende upp på bild med en fånge i koppel.

Den 36-årige Graner, från militärens reserv och fångvaktare i sju år i USA, riskerar 17,5 års fängelse. Åtalspunkterna innehåller misshandel, dålig behandling av fångar och tjänstefel.

Åklagarna tänker utöver bildbevisen stödja sig på tiotalet personers vittnesmål under den en till två veckor långa rättegången.

Lydde order

Graner upprepade i fredags att han anser sig oskyldig och han begärde att juryn till minst en tredjedel ska bestå av meniga soldater. Han försvarslinje är att han bara lydde order.

– Graner fick order från sina överordnade. Det kan bevisas att han klagade över orderna som han befarade var felaktiga, hävdar advokaten Guy Womack.

Fyra av dem som ingick i Graners grupp har erkänt sig skyldiga till övergrepp mot irakiska fångar och tre har redan fått fängelse.

Bushregeringen lägger liksom militärledningen skulden för fångskandalen på enskilda soldater. Det ingår inte i landets politik att misshandla fångar, hävdar USA:s ledning.

TT-Reuters