Tillverkaren slutar sälja Rohypnol i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG

Redan under årets första veckor har tullen beslagtagit mer Rohypnol än under hela fjolåret.

Tillverkaren ska sluta sälja det omstridda läkemedlet i Sverige. Men det får ingen effekt alls, säger Tullverkets analyschef till TT.

En svensk studie har visat att var tredje våldsbrottsling missbrukar sömnmedlet Rohypnol, ofta i kombination med andra preparat.

Redan 2001 krävde justitieminister Thomas Bodström att medlet skulle totalförbjudas. Juridiska möjligheter att stoppa Rohypnol har dock saknats.

Däremot sänkte Högsta domstolen i september 2003 gränsen för vad som ska räknas som grovt narkotikabrott, från 20 000 till 1 000 Rohypnoltabletter. En effekt blev att tullens beslag sjönk märkbart, till 55 127 tabletter jämfört med 659 300 tabletter under 2002. Men till saken hör att siffrorna sedan 1998 varierat stort från år till år.

Inte lönsamt

En annan orsak till att beslagen minskade anser tullen vara att den schweiziske läkemedelstillverkaren Roche i juli 2002 stoppade sina Rohypnolleveranser till Ryssland, varifrån legalt såld Rohypnol smugglats till framför allt Sverige och Norge.

Nu stoppar Roche försäljningen även i Sverige, uppger Göteborgs-Posten (GP). Roche anger affärsmässiga skäl; försäljningen har minskat kraftigt.

- Roches beslut får ingen effekt alls, det är bara en symbolhandling, säger Tullverkets analyschef Tore Rågnäs till TT.

- Att Apoteken slutar sälja Rohypnol spelar ingen roll, för det finns ändå insmugglat på marknaden.

Stora beslag

Tore Rågnäs syftar på illegalt tillverkade tabletter och berättar att smugglingen av "falsk" Rohypnol har ökat.

TT: Ser ni också en smugglingsökning av andra läkemedel som innehåller samma verksamma substans (flunitrazepam) som i Rohypnol?

- Ja, exakt. Vi tror inte att mindre mängder kommer in i landet smugglingsvägen, svarar han.

- Redan i år kan jag säga, utan att nämna några siffror, att beslagen vida överstiger de totala beslagen i fjol.

Blandmissbruk

Hagen Pfundner, vd för Roche i Sverige, har själv lång erfarenhet av arbete med missbrukare som kombinerat Rohypnol med andra droger.

- Visserligen använder de ofta insmugglade eller illegalt tillverkade tabletter. Men all erfarenhet visar att droger som förskrivs legitimt också är populära hos missbrukarna, säger han till GP.

Thomas Bodström ville på lördagen inte kommentera Roches beslut. Folkhälsominister Morgan Johansson lät hälsa att han anser att problemen kvarstår, i första hand i form av illegal införsel och privattillverkning.

Exakt när Roche kommer att sluta sälja Rohypnol i Sverige är oklart.

Lars Pedersen/TT

Publicerad: