Milan Sevo fick två års fängelse

NYHETER

Dömdes för vapenbrott

Den utpekade gangsterledaren Milan Sevo frias för narkotikasmuggling.

Men han döms till två år för vapenbrott.

- Att skaffa vapnen var en desperat handling, säger han från häktet.

Foto: PRIVAT
SEVO OCH LIVVAKTEN Milan Sevo (th) dömdes för vapenbrott och den utpekade livvakten Daniel Webb (tv) står åtalad för medhjälp till grovt narkotikabrott. Eftersom Sevo friades från narkotikabrott antar Webb att åtalet mot honom nu kommer att läggs ned.

Milan Sevo, 34, erkänner utan omsvep att han skaffat de två pistolerna och de två kpistar, som hittades i hans lägenhet på Östermalm.

Han säger att de var till för självförsvar:

- Jag har varit utsatt för flera attentat och blivit beskjuten. Jag har varit utsatt för mordhot. Polisen känner till detta och har varnat mig.

Tänker överklaga

Milan Sevo tänker därför överklaga domen. Att han frias i narkotikadelen anser han var både väntat och rättvist.

- Vi har aldrig sysslat med narkotika, säger Daniel Webb, 33, en av Sevos bästa vänner och utpekad som hans livvakt.

Webb var den som på Milans förfrågan skaffade fram och överlämnade de 45 000 kronor som åklagaren anser var betalningen för transporten av narkotikan.

Livvakten hjälpte till

Daniel Webb är därför åtalad för medhjälp till grovt narkotikabrott i samma mål. På grund av att han hunnit åka på en utlandsresa innan det blev klart med åtalet har någon rättegång mot honom inte hållits ännu.

- Men när domstolen nu konstaterar att Milan inte har med narkotikan att göra finns det inte mycket kvar att åtala mig för, säger Daniel Webb.

Han berättar att han greps när han precis hämtat sina barn från dagis. Att poliserna tog med sig honom och gick tillbaka med hans barn.

- Dagispersonalen har tittat lite snett på mig sedan dess, men jag har inget att dölja. Jag är affärsman med en bil- och byggfirma.

I kokainhärvan stod fem andra åtalade. Två döms till tio respektive åtta års fängelse. Tre friades.

Polisen anser att Milan Sevo är ledare för en av de två stridande falangerna i det så kallade gangs-terkriget.

Samtidigt i går avkunnades en dom mot två personer i den andra falangen. De stod åtalade för att ha förberett ett mord på Milan Sevo, Daniel Webb och en tredje person.

Bomb och handgranat

Deras plan var enligt åklagaren att slå till när de tre skulle besöka en kampsportgala i Solna i våras.

För detta hade de samlat på sig vapen för en mindre armé: fem pistoler, tre kpistar, två automatkarbiner, ett prickskyttegevär, 4 000 patroner, en trekilos bomb och en skarp handgranat.

Stockholms tingsrätt friar de två, 38 respektive 31 år, för förberedelse för mord och allmänfarlig ödeläggelse. Däremot döms båda för grovt vapenbrott till sex respektive tre års fängelse.

Anders Johansson