En rar farfar - som hatar dig

NYHETER

Aftonbladet hos predikanten som tycker svenskar är värre än Hitler

1 av 3 | Foto: TAR BARNEN TILL HJÄLP Privat framstår pastor Fred Phelps i Westboro Baptist Church i Topeka, Kansas, som en snäll gammal farfar. Men han tvekar inte att ta barnen till hjälp för att sprida sitt budskap. De är alltid med när församlingen demonstrerar mot vad man uppfattar som "bögvänliga" företag, kyrkor eller politiker.

TOPEKA

Ena sekunden är han som vilken vithårig gammal farfar som helst.

Vänlig. Charmig. Rolig.

Nästa förvandlas Fred Phelps, i ett enda bisarrt slag, till den antisvenske hatpastorn.

- Om inte president Bush själv vore en böghallick skulle han skicka trupper till ert avskyvärda land, skäller 76-åringen så det ryker i plankorna i hans gamla träkyrka.

Det är givetvis ett monster vi förväntar oss att möta när vi kliver in genom portarna till Westboro Baptist Church i utkanterna av Topeka, ett litet samhälle ute på delstaten Kansas stora slättland.

Mannen som väntar i predikstolen har ju haft den groteskt dåliga smaken att jubla över de svenska offren i tsunamikatastrofen i Asien, anser att aids är en gåva från Gud och stod två dagar efter terroristattackerna 11 september 2001 vid Ground Zero i New York och kungjorde att alla som dog fick vad de förtjänade.

Bjuder på kaffe

Som för att understryka galenskapen har han sett till att pryda sin kyrka med en jättelik banderoll som förkunnar att Gud hatar Amerika ("För vi har låtit bögarna ta över").

Men det finns ingenting monstruöst, skräckinjagande eller ens fientligt över den vithårige farbror som till slut tar emot oss.

Fred Phelps, hatpastorn, är tvärtom vänlig i sin framtoning. Nästan charmig. Han bjuder skrockande på blaskigt kaffe och skämtar med både oss och sig själv.

- Jag noterar att det inte började lukta svavel när ni kom in här. Det kan bara betyda att det var länge sedan ni var hemma i sodomiternas Sverige, säger han och fnissar.

Absurt höra pastorn ryta

Desto mer absurt är det att höra pastorn, som drivit Westboro Baptist Church i exakt 50 år och enligt egen utsago inte missat en enda högmässa på hela tiden, ryta från predikstolen.

Ur munnen på den till synes charmige lille farfarsgestalten kommer mellan de små vänligheterna en fullständigt hårresande svada om "bögar och alla som inte aktivt tar avstånd från deras vidriga perversioner".

- Ni är alla små stinkande droppar direkt ur djävulens penis, heter det bland annat.

Bilden kompliceras ytterligare av att den gammaltestamentliga predikanten plötsligt tar avstånd från våld ("Det är bögälskarna som är våldsamma, inte vi. Vi bara framför våra åsikter") och beskriver sig som gammal medborgarrättskämpe.

- Jag slogs för de svartas rättigheter på 60-talet och kallades "nigger lover" av dem som nu säger sig stödja mig. Och de som nu hatar mig, liberalerna, såg mig på den tiden som hjälte, berättar han.

- De svarta var en förtryckt minoritet och förtrycka minoriteter måste man alltid hjälpa, säger han helt motsägelsefullt.

”Bush - en böghallick”

En minoritet den 78-årigen och hans lilla församling - som huvudsakligen verkar bestå av släktingar: Phelps har elva barn och 52 barnbarn - däremot inte ömmar särskilt mycket för är oss svenskar.

Fick han som han ville skulle president Bush skicka trupper till Sverige och straffa oss för behandlingen av Åke Green, den öländske pingstpastorn som åtalats för hets mot folkgrupp.

- Men det kommer inte att ske. För Bush är ju hallick.

Hallick?

- Ja, en riktig böghallick. Han har makten att stoppa bögarnas katastrofala inflytande men gör ingenting. Och han kallar sig kristen. Vilket hyckleri!

Som kompensation försöker församlingsmedlemmarna i Westboro Baptist Church iscensätta bojkotter mot allt tänkbart svenskt.

Det sker i form av så kallade pickets, demonstrationer, utanför exempelvis Ikea.

Såna demonstrationer är Phelps och hans anhängare fullfjädrade experter på.

Dyker upp överallt

Varhelst de kan tänkas få uppmärksamhet, inklusive vid homosexuella människors begravningar, dyker de upp med sina chockerande plakat.

Små barn medverkar alltid - vettskrämda små barn som förstås inte har en aning om vad de är inblandade i.

- Just nu kör vi hårt med en lokal sprithandlare. Han säljer Absolut Vodka och det är svenskt, eller hur? Vi ska se till att han går i konkurs, säger pastorn och skrattar.

Han hotar också att snarast arrangera en större sammankomst utanför svenska ambassaden i Washington.

- För det ni gjort mot Åke Green är värre än självaste Hitlers brott.

Pastor Phelps, Hitler mördade sex miljoner judar.

- Så tråkigt. Men att hindra en pastor från att predika Guds ord är värre. Det dömer hela ert land till undergång, tro mig.

Hemsökt av svenskar

Trots upplysningen om att kungen saknar inflytande över det svenska rättsväsendet vidhåller Phelps att vårt statsöverhuvud är ett "kräk" och åt uppgiften att det svenska hovet överväger rättsliga åtgärder mot Westborokyrkans hatiska hemsida fnyser han.

- För vad? För att vi förolämpat Carl Gustaf? Om de nu älskar fikusarna, hur kan det då vara kränkande att kalla honom bögig? Det ska han väl se som en komplimang.

- De borde i stället vidta åtgärder mot de kriminella svenskar som hackar vår hemsida och skickar stötande mejl till oss.

Har ni fått många mejl från Sverige?

- Hela tiden. Vissa dårar ringer också. Men jag struntar i vilket. Ni kommer alla att dö en plågsam död, dundrar pastor Phelps.

Sen ler han sitt mildaste leende och frågar hur kaffet smakar.

Per Bjurman