Köparna flyr från Systembolaget

NYHETER

Systembolaget fortsätter att tappa köpare och under juni minskade försäjningen ytterligare.

I Norrbotten minskade spritförsäljningen med 26 procent och i Södra Sverige med 20,4 procent jämfört med samma månad förra året.

Konkurrensen med billig sprit i Finland, Danmark och Tyskland syns allt tydligare i Systembolagets statistik.

I hela landet minskade spritförsäljningen med 16 procent jämfört med juni förra året. Under årets sex första månader minskade spritförsäljningen med 12,1 procent. Det tyder på att försäljningsraset ökar och att allt mer sprit importeras

Trenden har varit tydlig länge och redan när maj månads siffror presenterades krävde Systembolagets vd Anitra Steen att Finansminister Bosse Ringholm ska sänka spritskatten.

– Om man ser hur framför allt vår spritförsäljning minskar så riskerar vi en accelererande utveckling, sade hon i maj till TT.

Hon varnade också för att konsumtionen ökar och med den illegal införsel och försäljning.

Bryggarföreningen skeptisk

– Det är naivt och kontraproduktivt att tro att det räcker med att sänka skatten bara på sprit, säger Bryggarföreningens ordförande Jens Spendrup.

Bryggarföreningen ser gärna en skattesänkning, men anser det nödvändigt att också sänka skatten på öl och vin.

– Av de 200 miljoner liter sprit, vin och öl som bärs in i landet är 135 miljoner liter öl. Då är det ett olyckligt förslag att bara sänka skatten för sprit, säger Jens Spendrup.

Bosse Ringholm har hittills valt att avvakta utvecklingen.

Det är inte bara spritförsäljningen som sjunker allt snabbare. Försäljningen av vin sjönk under juni med 4,9 procent, starköl med 5,5 procent och cider med 14,9 procent, jämfört med juni månad förra året. Färdigblandade spritdrinkar av olika slag, så kallade blanddrycker, går mot trenden och ökar med 5,9 procent enligt månadsstatistiken.

Sprit eller vin?

Regeringens utredare Kent Härstedt kom för en månad sedan fram till att om skatten ska sänkas räcker det med att den sänks på sprit, där också försäljningsminskningen är som störst.

Enligt hans utredning köps det dubbelt så mycket sprit utomlands som Systembolagets spritförsäljning minskar. Han kallade det för ett trendbrott.

– Därför måste vi sätta ner foten och bryta trenden, sade han när han presenterade sitt förslag.

– Med sänkt spritskatt löser man inte alkoholproblemet, men däremot införselproblemet, fortsatte han.

Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren kritiserade förslaget och krävde att om skatten ska sänkas bör den sänkas på öl och vin där Systembolaget har en bättre marknadsställning och skattesänkningen kan förbättra Systembolagets resultat. Han krävde också att den svenska alkoholpolitiken och monopolet bevaras.

– Med en sänkt spritskatt ökar det tunga missbruket. Då kompletteras billig utlandssprit med billig svensk sprit, sade han.

TT