Hon hotar med atombomber

NYHETER

Frankrikes försvarsminister riktar varning mot ”skurkstater”

LONDON

Kärnvapen kan komma att sättas in mot ”skurkstater” som hotar Frankrike och dess grannar.

Det är en kvinna som säger det.

Frankrikes försvarsminister Michèle Alliot-Marie.

Foto: redo att använda kärnvapen Frankrikes försvarsminister Michèle Alliot-Marie varnade i en intervju länder som har för avsikt att anfalla Frankrike eller dess grannar: ”Gör ni allvar av hoten, förgör vi er”, sade hon.

Hon gjorde det i går i en intervju i Berliner Zeitung.

Och det var på en direkt fråga om Frankrike skulle komma till Tysklands hjälp om en allvarlig hotbild skulle uppstå.

– Om Tyskland ber om hjälp är det troligt att den europeiska solidariteten sätts på sin spets. Men det beror på sammanhanget, svarade Alliot-Marie, som är konservativ och räknas som en av president Jacques Chiracs nära förtrogna.

”Ultimata skyddet”

Michèle Alliot-Marie, en före detta EU-parlamentsledamot som är utbildad advokat och även har en examen i etnologi, lät mer vapenskramlande än någon annan västledare i mannaminne.

– För oss är atomvapen det ultimata skyddet mot hot utifrån, förklarade hon.

Och hon specificerade vad Frankrike förfogar över.

– Vi har ubåtar och flygplan som inte kan fångas på radar.

Alliot-Marie pratade om de fyra franska atomdrivna ubåtar som vardera är

bestyckade med 16 interkontinentala robotar. Och om de Mirage-2000-stridsplan, tillsammans med den ännu mer avancerade

modellen Super-Etendard, som alla bär robotor med kärnstridsspetsar.

Frankrike har helt på egen hand byggt upp sin kärnvapenarsenal. Tio procent av Frankrikes totala försvarsstyrka tros vara baserad på kärnvapen.

Kortare räckvidd

Militära experter är övertygade om att fransmännens robotar har kortare räckvidd än de USA och dess närmast allierade Storbritannien förfogar över. Å andra sidan behöver inte Frankrike, i motsats till regeringen i London, be USA om lov för att avfyra någon.

Riktade varning

Michèle Alliot-Marie riktade i intervjun även en direkt varning till de länder, eller ”skurkstaterna”, som hyser för avsikt att anfalla.

– Till dessa länder säger vi: Varning, om ni gör allvar av era hot, kommer vi att förgöra er innan ni fattar vad som hänt.

Michèle Alliot-Marie uppmanade via Berliner Zeitung alla europeiska länder att öka försvarsanslagen till två procent av BNP, bruttonationalprodukten. Hon flaggade även för att de länder som ökar sina försvarsanslag kan dra av dessa i sluträkningen mot EU:s stabilitetspakt som inte får överskridas med mer än tre procent av BNP, något som säkerligen kommer att spä på en redan infekterad debatt.

Själv poängterade Michèle Alliot-Marie:

– Frankrike är tvåa eller trea i världen när det gäller försvarsstyrka.

Leif-Åke Josefsson