Italiens finans- minister avgick

NYHETER

Rom

Oenighet om den framtida ekonomiska politiken fick Italiens finansminister Giulio Tremonti att lämna regeringen på lördagen.

Tremonti lämnade in sin avskedsansökan efter ett stormigt möte med regeringens samarbetspartier, uppgav regeringskällor.

Tillsvidare kommer hans uppgifter att tas över av premiärminister Silvio Berlusconi. Tremontis avgång kom bara ett par dagar innan EU:s finansministrar träffas för att diskutera problemet med det växande italienska budgetunderskottet.

Finansministern lämnade Silvio Berlusconis residens natten till lördagen och vägrade svara på journalisternas frågor. Inte heller samarbetspartiernas ledare ville kommentera hans avgång.

Den italienska center-högerregeringen har de senaste veckorna riskerat att spricka på grund av stridigheter om den ekonomiska politiken. Giulio Tremonti tillhör Berlusconis regeringsparti Forza Italia (Heja Italien). Han har varit en centralfigur i den tre år gamla regeringen. Hittills har han lyckats lotsa den italienska ekonomin innanför EU:s budgetramar, men han har misslyckats med att få fart på den inhemska konjunkturen. Hans kritiker har främst funnits inom det konservativa partiet Alleanza Nazionale, som menat att Tremonti inte förankrat sina beslut bland samarbetspartierna. Alleanza Nazionales partiledare, Gianfranco Fini sade på fredagen att han hotade att hoppa av regeringssamarbetet om inte den ekonomiska politiken lades om.

På måndag träffas EU:s finansministrar för att bestämma om Italien ska varnas för att landets budgetunderskott i år väntas överstiga den tillåtna gränsen på tre procent av BNP.

TT-AFP