Rökmoln över Köping efter storbrand

NYHETER

Branden släcktes under eftermiddagen - giftig rök väller fortfarande ut

Foto: KRAFTIG RÖKUTVECKLING Boende i närheten av branden uppmanades hålla sig inomhus med dörrar och fönster stängda.

En brand utbröt på fredagsmorgonen i ett magasin med konstgödningsmedel på företaget Yara i södra Köping.

Elden var vid 14-tiden släckt, men röken från tusentals ton konstgödsel spred sig fortfarande och polisen varnar kringboende för att den kan vara mycket farlig att inandas.

Foto: Ett kraftigt rökmoln från branden spred sig över delar av Köping.

Efter ett massivt brandkårsarbete lyckades räddningsstjänsten vid 14-tiden släcka branden i Köpings konstgödselfabrik.

Men röken spreds fortfarande hastigt i vindriktningen och över Köping syntes stora rökmoln med giftiga nitrösa gaser.

Invånarna uppmanades redan på morgonen att hålla dörrar och fönster stängda och räddningstjänstens varning lästes upp varje halvtimme i lokalradion.

En person som arbetade på området fick uppsöka akuten, men är, enligt Västmanlands Tidning, utom fara.

– Han hade stått i röken och upplevde att han fick andningspåverkan, så han uppsökte själv sjukvård. Men det var ingen problem, säger Anki Hernbrand som är sjuksyster på akutmottagningen i Köping till tidningen.

”Inte så stor förlust”

Företaget Yara kunde på fredagen inte uppskatta den ekonomiska förlusten.

– Det är för tidigt att kommentera. När det gäller själva gödningen är det inte en stor förlust, sade kommunikationschefen Arne Cartridge.

Tur i oturen var att branden inträffade under sommaren då det inte finns så mycket gödningsmedel i lager. Arne Cartridge sade också att företaget inte kommer att ha några problem med att skaffa fram gödsel till de svenska lantbrukarna.

Enligt polisens informationschef Ulf Palm började branden i ett lager med konstgödsel och spred sig sedan till taket. Strax innan klockan nio på fredagsmorgonen hade branden spridit sig till ännu ett lager och vid lunchtid till själva fabriksbyggnaden.

I tillverkningsprocessen av konstgödsel används ammoniak som är mycket giftigt att inandas. Stora tankar stod medan branden pågick på fabriksområdet, men enligt räddningstjänsten var aldrig elden i närheten.

Många oroliga

Kenneth Engström är en av många köpingsbor som oroat följer händelseutvecklingen:

– Jag vaknade av en larmsignal i morse som lät som om det var krig och for upp och ringde till en kompis för att kolla vad som hade hänt. Nu vet ingen riktigt vad som händer, folk står utomhus i klungor och tittar mot rökpelaren. Ingen vet exakt hur giftig röken egentligen är, sa han till aftonbladet.se strax innan lunch.

På Räddningsverket har flera männisor som bor i Köping eller i områdena utanför hört av sig under dagen.

– Folk är oroliga och undrar om det går att släppa ut sina barn, säger Kamilla Toikkanen, som tar emot samtalen. Det enda vi kan göra är att hänvisa dem till den lokala insatsstyrkan.

Gör dig illamående

Enligt giftgasexperten på Räddningsverket Mikael Sand finns det fortfarande alla skäl att följa räddningstjänstens uppmaningar.

– Troligen är det högar av gödsel som har brunnit och den gasen är farlig att inandas. När gasen sprids i vinden minskar däremot risken. Men självklart ska man försöka undvika att andas in röken. Framförallt om man bor nära fabriken. Röken är obehaglig att få i lungorna och kan framkalla illamående.

Polisen har i nuläget ingen aning om hur branden kan ha startat, men misstänker inget brott.

Anna-Maria Carnhede, TT