7-årig pojke drogs ner under ytan

NYHETER

Fördes bort av vattenmassorna när kanoten slog runt

1 av 2 | Foto: POJKEN GLED UR SIN FLYTVÄST Hela familjen föll i vattnet när deras kanot kolliderade med grenar som flöt i strömfåran. Sjuåringen drogs ner under ytan och försvann. Hans flytväst hittades senare tom.

De två danska familjernas Sverigesemester började och slutade i tragedi.

En hög med grenar vräkte omkull den ena familjens kanot.

Ett av barnen, en sju-årig pojke, fördes bort med Nissans översvämmade vattenmassor.

De båda familjerna, som bor i Köpenhamn, kom i går till Alebo i Småland för att paddla kanot. Natten till i dag skulle de ha tältat någonstans längs Nissans strand.

Krockade med grenar

Men familjerna hann inte mer än ett par kilometer.

En tre kvart efter att de klivit i kanoterna krockade den försvunne pojkens kanot med en hög med grenar som flöt i strömfåran. Kanoten gick runt och hela familjen - pojken, hans båda föräldrar samt ett fyraårigt sykon - föll i vattnet.

Pojken drogs nästan omedelbart ner under ytan av de kraftiga strömmarna.

Någonstans måste han ha glidit ur sin flytväst, den hittades senare tom av räddningstjänsten.

- Normalt sett är Nissan 10 till 15 meter bred vid det här stället, men i dagsläget är älven minst dubbelt så bred på grund av översvämningarna, strömmarna är oerhört starka, säger Ingvar Bernvik som var räddningsledare på olycksplatsen.

"Omöjligt för dykarna"

Familjen larmade själva räddningstjänsten strax efter halv fem på eftermiddagen. En polishelikopter som fanns på plats i området för att besiktiga vattendraget efter regnovädret avbröt uppdraget för att delta i spaningarna.

- Det var oerhört svårjobbat, hela botten är full av grenar och nedfallna träd vilket gör det omöjligt för dykarna att söka där. Dessutom var strömmarna så starka att våra mindre båtar hade problem att ta sig fram, säger Ingvar Bernvik.

Trots extra styrkor från Hestra, Jönköping och Gislaved samt dykare från Borås och Halmstad lyckades man inte hitta den försvunne pojken.

Vid 21-tiden i går tog polisinsatschef Mikael Sjöbrink det svåra beslutet att avbryta letandet.

Malin Nord