Dalsland

Hittade kondomer i väskan – mördade sin fru

Reza Ebrahimi, 48, döms till 18 års fängelse

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Den 48-årige mannen knivhögg sin hustru flera gånger framför ögonen på sina barn.

Anledningen: Hon hade träffat en annan man och ville skilja sig.

Nu har Reza Ebrahimi, 48, dömts till 18 års fängelse och utvisning av Vänersborgs tingsrätt.

Rätten anser dock inte att det går att styrka att mordet varit hedersrelaterat.

Det första larmsamtalet kom 9 juli vid 01 på natten. Det var ett barn som ringde. I bakgrunden hördes gråt och skrik.

– Snälla... min pa.. snäll.. min pa, min pappa har dödat min mamma. Snälla...

Polis och ambulans skickades till bostaden och ännu ett av parets barn slog larm om att de försökt hindra pappan att knivhugga deras mamma. När patrullen kom till lägenheten i Mellerud i Dalsland var kvinnan i 35-årsåldern redan död.

I november väckte åklagaren åtal mot den 48-årige mannen. Genom förhör med vänner och släktingar, utlåtande från sakkunniga och dokument från Migrationsverket framträdde bilden av en kvinna som levde ett liv präglat av hedersförtryck. Förutom mordet på sin hustru åtalades mannen också för två fall av ofredande mot två av sina barn.

Under onsdagen föll domen mot mannen. Reza Ebrahimi döms till 18 års fängelse och utvisning av Vänersborgs tingsrätt. Han döms också till att betala skadestånd till sina barn på belopp mellan 60 000 och 77 000 kronor och förbjuds att återvända till Sverige.

Åklagaren har hävdat att mordet var hedersrelaterat men tingsrätten menar att det inte går att styrka att det är så. I den delen har två nämndemän varit skiljaktiga.

”Reza Ebrahimis beslut att döda XX har kommit plötsligt och utlösts av ett gräl. Därför är det fullt möjligt att Reza Ebrahimi inte alls hade hedersmotiv att döda henne”, skriver tingsrätten i domen.

– Det var två nämndemän som ansåg att det fanns hedersmotiv. Jag och en annan nämndeman ansåg inte att det förelog ett hedersmotiv. Det ändrar dock inte utgången i målet eftersom alla ansåg att påföljden skulle vara 18 år, säger Tomas Alvå, chefsrådman i målet.

Hotade familjen

Flera vittnen uppger att kvinnan tvingats gifta sig med Reza Ebrahimi i Afghanistan när hon bara var 15-16 år. 2016 sökte paret asyl i Sverige tillsammans med sina fyra barn.

Barnen berättar i förhör att pappan många gånger hotat med dödligt våld, ofta har de gått emellan och stoppat honom.

“En gång tog han med bensin hem och då hade han tänkt sätta eld på hela lägenheten, bränna oss inne och själv fly till Afghanistan”, har ett av barnen sagt i förhör.

Ville leva fritt

Via bekanta hade hon träffat en ny man och de hade inlett en relation. Hon ville lämna sin man och leva fritt – som svenska kvinnor, berättar en av hennes vänner i förhör.

Rezas kontroll över hustrun ökade och på alla hjärtans dag förra året sa han till sin fru att han snart skulle döda henne. I förhör berättar han hur han bytt hustruns telefonnummer, klippt sönder hennes sim-kort och försökt begränsa hennes kontakt med män. I direkt anslutning till mordet sökte han igenom hustruns väska och hittade kondomer i den.

Han har också involverat sina barn i att spionera på sin mamma genom att skicka fejkade sms från hennes mobil till den man som de trodde var hennes pojkvän.

”Ville upprätthålla familjens heder”

Mannen har under tidigare förhör nekat till brott och sagt att han inte minns något av händelsen. I den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts har det fastslagits att han inte lider av en allvarlig psykisk störning.

− Enligt min bedömning har syftet med våldet varit att bevara eller upprätthålla familjens heder. Detta påstående baseras bland annat på uppgifter i förhör med vänner och bekanta till brottsoffret samt på ett utlåtande som jag begärt in från en sakkunnig inom området, har kammaråklagare Carin Pedersen tidigare sagt.

Familjen hade sedan innan ett utvisningsbeslut från Migrationsverket. Myndigheten har nu stoppat utvisningsbeslutet gällande barnen. Pappan kommer att sitta häktad tills dess att han utvisas.

Åklagaren Carin Pedersen skriver i ett mejl till Aftonbladet att hon ännu inte tagit ställning till om hon kommer att överklaga eller inte.

”I många delar har tingsrätten bedömt gärningarna på samma sätt som jag har ansett. Jag kan dock konstatera att tingsrätten inte det anser styrkt att den misstänkte haft hedersmotiv och dömt till ett kortare fängelsestraff jämfört med vad jag yrkat. Jag kommer ta ställning till om jag ska överklaga eller inte inom kort”, skriver hon.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

OISÍN CANTWELL: Mördaren bör vara nöjd med 18 års fängelse

ÄMNEN I ARTIKELN

Dalsland

Mellerud

Mord

Hedersvåld

Våldsbrott

Brott

AB Voice