En gripen efter regaliefyndet i soptunna

Lämnade tillbaka juvelerna från domkyrkokuppen

avIsabelle Nordström

En person är anhållen misstänkt för grovt häleri i samband med återlämnande av de regalier som stals från Strängnäs domkyrka i somras.

De dyrbara kronorna hittades i en soptunna i Åkersberga.

– Misstankarna gäller inblandning i återlämnandet av de värdefulla regalierna, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten i ett pressmeddelande.

En person har åtalats misstänkt för inblandning i kuppen mot Strängnäs domkyrka i somras och nu är ännu en gärningsman frihetsberövad.

Genom att krossa en glasmonter fick gärningsmännen tag på två kronor och ett riksäpple från 1611 som tillhört kung Karl IX:s och Kristina den äldre. Gärningsmännen cyklade sedan till en väntande motorbåt innan de försvann ut på Mälaren.

1 av 12 | Foto: Regalierna hittades i en soptunna märkt ”bomb”, som låg på en bil.

En 22-årig man greps misstänkt för kuppen i höstas. Han står nu åtalad misstänkt för grov stöld och försök till grov stöld och skulle upp i rätten under tisdagen.

Men rättegången fick avbrytas när polisen meddelade att man hittat de försvunna begravningsregalierna – ovanpå en soptunna.

Nu meddelar åklagarmyndigheten att en person gripits misstänkt för grovt häleri.

– Personen anhölls under torsdagskvällen som skäligen misstänkt för grovt häleri under perioden 31 juli 2018 till 5 februari 2019. Misstankarna gäller inblandning i återlämnandet av de värdefulla regalierna, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten.

Värdet på de stulna föremålen har uppskattats till 65 miljoner kronor.

Aftonbladet söker åklagaren.

ARTIKELN HANDLAR OM