Masoud Kamali

Omstridd professor lämnar universitet

Masoud Kamali lämnar sin tjänst på Mittuniversitetet

Av: 

Natalia Kazmierska

NYHETER

Professor Masoud Kamali anklagades för mordhot mot rektorn, något som han själv nekade till.

Nu slutar han på Mittuniversitetet, där konflikten pågått i åratal.

– Jag vill avsluta den här mardrömmen, säger Kamali.

Konflikten som förpestat tillvaron på socionomutbildningen har pågått i minst 7–10 år, enligt inblandade.

Nu har professorn Masoud Kamali, som anklagats för att ha hotat rektorn Anders Fällström med torpeder, valt att sluta efter 20 års tjänst. Kamali, tidigare integrationsexpert hos Mona Sahlin, har hela tiden hävdat att anklagelserna bara är lögner och del i en häxjakt för att få bort honom på grund av hans åsikter.

– Det är både sorg och lättnad. Jag vill inte jobba i en organisation där rasismen är institutionaliserad. Det har varit hemskt. Det här pågår överallt, universiteten rensas på kritiska, antirasistiska röster, säger Masoud Kamali.

Enligt en överenskommelse mellan honom och Mittuniversitetet lämnar han sin tjänst med 32 månaders lön i avgångsvederlag. Avtalet slöts efter att fackförbundet ST kritiserade universitets grund för uppsägning. Universitetet varslade professorn, som varit avstängd under hösten, om uppsägning i början av veckan.

– Han säger upp sig själv och anser sig vara felaktigt behandlad, säger ST:s ombudsman Tomas Ahlström.

Enligt rektorn Andes Fällström valde man att göra en överenskommelse för att undvika en långdragen process i arbetsdomstolen.

–Utifrån situationen är det här bra, för alla parter. Det här ger oss andrum så vi kan blicka framåt och bygga upp den här institutionen igen, säger han.

Rektorn Anders Fällström blev i samband med konflikten i december anmäld till JO, Justitieombudsmannen och JK, Justitiekanslern, av nio anställda, däribland studierektorn, lektorer och fackets skyddsombud.

I anmälan hävdades bland annat att ledningen ska ha bedrivit en kampanj mot professor Kamali. Varken JO eller JK har ännu beslutat om man ska inleda en utredning eller inte.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Professor anklagas för mordhot mot rektor

ÄMNEN I ARTIKELN

Masoud Kamali

Mittuniversitet

Rasism

Östersund