Andreas dotter förföljdes från skolan – tjuv lurade sig in i lägenheten

Tog sig in i bostaden – sa att han skulle titta på dörren

Andreas pratade i telefon med sin nioåriga dotter när hon plötsligt viskade att det var en man i hemmet.

Den främmande mannen hade förföljt henne hem från skolan och lurat sig in i bostaden – där han rotat runt och stulit saker.

– På ett sätt är man väldigt glad att det ”bara” handlade om att han skulle ta saker. Han kunde ju velat något mycket värre, säger Andreas, 35.

Andreas nioåriga dotter har har precis börjat gå hem själv från skolan i Högsbo i Göteborg.

Varje dag ringer de varandra under hemvägen – men måndagens snöoväder gjorde att hon inte kunde prata i telefon.

– Så jag ringer igen för att kolla att hon kommit hem och hon svarar. Jag frågar hur det är och hon säger att det är bra, men sen viskar hon till mig att det är en man hemma hos oss, säger Andreas.

Sa att han skulle titta på dörren

När Andreas undrar vem det är säger dottern att mannen skulle kolla något med deras dörr. Andreas, som nyligen installerat en säkerhetsdörr, anar direkt oråd och ber att få prata med mannen.

– Men under tiden vi pratar går han från lägenheten. Då berättar hon att han tittat bland mina saker och jag fattar på en gång att det är en tjuv.

– Så hör jag på henne att hon också förstått att någonting är väldigt fel, hon låter upprörd och börjar gråta.

Andreas ber dottern ringa 112 samtidigt som han själv gör det. När han kommer hem möts han av flera poliser, en hundpatrull och tekniker som säkrar fotspår i snön.

”Frågade om mamma och pappa var hemma”

När han pratar med sin dotter klarnar bilden av hur inbrottet har gått till. Ungefär 50 meter från huset har hon sett mannen, som på avstånd följt efter henne.

– När hon kom in i porten och skulle ta upp nyckeln så närmade han sig henne och frågade om mamma och pappa var hemma och hon sa nej. Då låtsades han prata i telefon med någon, jag tror han försökte ge sken av att det var mig han pratade med. Så sa han att han skulle kolla dörren.

Mannen hade rotat i Andreas byrålådor, i tv-lådorna och i bokhyllan och stal en mobiltelefon, lite kontanter och några andra värdesaker.

Vågar inte längre gå hem själv

Men värst är inte de materiella stölderna, säger Andreas, utan att tjuven berövat hans dotter tryggheten i hemmet.

– Hon kommer inte att våga gå hem själv från skolan nu eller vara ensam hemma som hon varit jätteduktig med. Och jag känner mig inte heller trygg med att hon gör det.

Andreas ska prata med rektorn på dotterns skola så tt de ska kunna gå ut med information till andra föräldrar. Polisen har ännu inte gripit någon och rubricerar i nuläget händelsen som grov stöld.

– Det känns äckligt att han förföljt henne. Det är en så svag punkt man har med barnen, när de börjar gå hem själva.

– På ett sätt är man väldigt glad att det ”bara” handlade om att han skulle ta saker. Han kunde ju velat något mycket värre. 

Publisert: