Vintergatans sanna utseende

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vår egen galax är inte platt, snarare förvriden i en S-form. Illustrationen visar hur forskarna tänker sig att den ser ut.
Foto: Illustration: Chen Xiaodian
Vår egen galax är inte platt, snarare förvriden i en S-form. Illustrationen visar hur forskarna tänker sig att den ser ut.

För första gången har forskare skapat en tredimensionell karta över Vintergatan. Kartan avslöjar att vi – bokstavligt talat – lever i en förvriden värld.

Genom att utgå från 1 339 ljusintensiva stjärnor har australiska och kinesiska astronomer skapat den första tredimensionella kartan som visar Vintergatans sanna form, hur vår galax verkligen ser ut. Resultatet förvånar såtillvida att formen är förvrängd i förhållande till hur vi normalt tänker oss den.

"Normalt tänker vi oss spiralgalaxer som ganska platta, ungefär som Andromeda-galaxen som du lätt kan se med hjälp av ett teleskop", säger en av forskarna bakom studien, professor Richard de Grijs vid Macquarie University i Sydney, i ett pressmeddelande.

Forskningen, som presenteras i Nature Astronomy, visar dock att Vintergatan inte alls är så platt som man tidigare trott, utan är förvrängd i en S-liknande form. Kartläggningen visar dessutom att Vintergatans utseende inte är stabilt, utan att den blir alltmer förvrängd.

De stjärnor som forskarna utgick ifrån är så kallade cepheider, det vill säga stjärnor som är uppemot 100 000 gånger ljusstarkare än vår egen sol, men vars ljusstyrka varierar på ett bestämt sätt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN