Theresa May till Bryssel i veckan

avTT

Foto: Alastair Grant/AP/TT
Bråda dagar för Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer på torsdag att möta EU:s kommissionsordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel. Mays avsikt är att försöka omförhandla det brittiska utträdesavtalet – något som EU hittills ställt sig kallsinnigt till.

– Kommissionens ståndpunkt är tydlig, vi avvaktar nu för att höra vad premiärministern har att säga, säger EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas

Mötet kommer att äga rum i EU-kommissionens byggnad Berlaymont i Bryssel. Dagen innan kommer Irlands premiärminister Leo Varadkar att överlägga med flera EU-ledare.

"Det finns tid"

Tidigare under tisdagen sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel, i samband med att hon träffade företrädare för tyskt och japanskt näringsliv under sitt besök i Japan, att det fortfarande finns tid att hitta en väg ur det dödläge som råder inför det brittiska utträdet ur EU den 29 mars.,

– Ur politisk synvinkel finns det fortfarande tid. Två månader är inte lång tid, men det finns tid och den måste användas klokt av alla sidor. Men då är det mycket viktigt att veta exakt hur britterna tänker sig sin relation med EU.

Besöker Nordirland

Theresa May inleder under tisdagen ett två dagar långt besök i Nordirland. Hon kommer där att argumentera för att hon kan få till stånd ett annat alternativ än den impopulära nödlösningen om Nordirland – ofta kallad backstop.

När det brittiska parlamentet den 15 januari röstade om regeringens utträdesplan förlorade förslaget, med massiva 432 röster mot 202. Inte minst är det just backstop – som ska möjliggöra att gränsen mellan Nordirland och Irland fortsätter att vara öppen efter utträdet – som särskilt ställer till det för May på hemmaplan och gentemot EU.

ARTIKELN HANDLAR OM