Stå på i 20 knyck

NYHETER

Sommarens hetaste
tvåhjuling är en ståped

Säg hej då till mopeden och hej till ”ståpeden”.

Segway är den nya tvåhjulingen som tar dig runt i stan i sommar.

Foto: Rullar På Aftonbladets reporter har testat sommarens nya tvåhjuling – Segway. Den kopierar kroppens balanssystem. För att åka framåt så lutar man sig bara framåt”, säger Casbar Andersson, som anordnar segwayturer.

I full fart svischar vi ner för Hamngatan. Det är lite ryckigt i början, men efter ett tag sätter sig tekniken. Fötterna står stadigt på fotplattan och farten styrs av hur tyngden ligger.

Segwayen ser lite lustig ut med sina stora hjul, en fotplatta och ett högt styre. Den styrs av avancerad teknik. Gyroskop och sensorer känner av tyngdpunkten. Två motorer och två batterier ser till att den funkar, men det är du själv som bestämmer åt vilket håll.

Kopierar balansen

– Man har kopierat kroppens balanssystem. För att åka framåt så lutar du dig bara framåt. För att stanna eller åka bakåt – luta dig bakåt, säger Casbar Andersson, delägare av Ballongflyg Upp & Ner som också anordnar segwayturer.

De har tre turer per dag med max tio deltagare. Turen tar två timmar och går från Gallerian ut på Djurgården och tillbaka. Före turen hålls en instruktion och alla får prova tills de känner sig säkra.

Tre olika hastigheter

Det finns tre olika hastigheter, 20 km/tim som snabbast. Den långsammaste på 6 km/tim känns alldeles lagom i början.

För även om Casbar Andersson hävdar att det är lättare än att lära sig att cykla känns det lite svajigt. Men efter ett tag förvandlas även den långsammaste till en fartfantom.

Det här säger lagen om minimoppar

Så tar du dig fram med stil i stan

Therese Hansson