”Nogger anspelar på nougat”

Nyamko Shabuni, fp, rasar mot Centrum mot rasisms glassattack

Rasistanklagelsen mot glassen Nogger Black väcker ilska.

Hundratals upprörda läsare hört av sig till aftonbladet.se.

Och folkpartisten och riksdagsledamoten Nyamko Sabuni känner sig kränkt som afrosvensk – av Centrum mot rasism.

upprörd Folkpartisten Nyamko Shabuni tycker att det finns anledning att ifrågasätta styrelsen för Centrum mot rasisms styrelse.
upprörd Folkpartisten Nyamko Shabuni tycker att det finns anledning att ifrågasätta styrelsen för Centrum mot rasisms styrelse.

Nyamko Sabuni trodde först att kritiken mot Nogger Black var ett skämt.

– Centrum mot rasism arbetar med skattemedel och det här är det första jag hör av dem. Det finns all anledning att ifrågasätta styrelsens kompetens, säger hon till aftonbladet.se.

Nyamko Sabuni kom till Sverige från Kongo för 24 år sedan. Hon har svårt att se kopplingen mellan Nogger och det nedsättande neger.

– För mig är Nogger en glass som alltid har funnits. Namnet anspelar på nougat. Jag har debatterat med människor som använt ordet neger och det är kränkande, men att säga att Nogger är rasistiskt är att gå för långt.

Nyamko Sabuni känner sig i stället kränkt av Centrum mot rasism.

– Jag känner mig kränkt som afrosvensk.

Vem är rasist?

Läsarnas reaktioner sammanfattas kanske enklast i ett mail från Agneta Hagström: ” Stig Wallin borde skaffa sig glasögon eftersom han inte ser vad det står i annonsen, han läste Nigger + lakrits = sant, men det står ju Nogger + lakrits = sant”.

Merparten av läsarna som hört av sig till aftonbladet.se är eniga om att utspelet från Centrum mot rasism motverkar sitt syfte.

”Dessutom undrar jag om inte rasismen kommer från deras sida eftersom de direkt associerar graffiti till svarta människor. Centrum mot rasism antar att det är svarta människor som målar graffiti och antagligen vandaliserar och klottrar. Är detta inte lite konstigt?”, skriver Peter Viberg.

"Skriver man om en synål är det alltid någon enögd jävel som tar åt sig”, skriver Claes-Rune Öhrström, 71, och citerar Fritiof Nilsson Piraten.

Och Kenneth Löwenhamn undrar:

”Har inte folk ett jobb att koncentrera sig på”.

Många läsare upprörs över att Centrum mot rasism finansieras med statliga medel. ”Inte undra på att Sverige saknar pengar i statskassan när man har utsett en organisation till att hitta rasistiska budskap i en glass”, skriver Tommy Lönn.

Om Centrum mot rasism verkligen anmäler glasskampanjen till Ombudsmannen för etnisk diskriminering anser flera läsare att DO också bör titta närmare på nazianstuckna 88:an.

Fler tveksamma produkter

Förutom glassen 88:an finns anledning att granska följande produkter, enligt aftonbladet.se:s läsare:

Karin Lindblom

Publisert: