Få balkongen att blomma!

NYHETER

Bästa tipsen för den lilla ytan

Balkongen behöver inte bara vara ett extra rum för härliga sommarfrukostar — den kan även vara en plats där du plockar jordgubbar och odlar potatis.

Foto: Arco digital images

Klimatet på en balkong är gynnsamt och lämpar sig väl för odling av både trädgårdsväxter och grönsaker, säger trädgårdsexperten Monica Claesson.

Nästan allt som går att odla i trädgården funkar även i krukor på balkongen.

– Men det är viktigt att ta hänsyn till balkongens läge. Är det stekande söderläge bör du hålla dig till många torktåliga växter, har du norrläge väljer du växter som trivs i skugga, säger Monica Claesson.

Satsa på stora krukor

Glöm inte att köpa tillräckligt stora krukor. Du får ett mycket bättre resultat om växterna har rejäla krukor med mycket jord. Att odla i upphöjda bäddar ger också bättre växtresultat.

– Med större jordvolym kan dessutom fler växter rymmas. Till exempel ett träd som går på höjden, en buske i mellanhöjd och låga växter nedtill – både sådana som strävar uppåt och hänger över kanten, säger Monica Claesson.

Och glöm inte att vattna! Hur mycket och hur ofta beror på vädret och hur snabbt växterna torkar ut. Håll koll på jorden i krukan.

Be någon vattna

– När det gäller sommarblommor kan man gödselvattna en gång per vecka för att de skall blomma frodigt, säger Monica Claesson. Åker du på semester är det säkrast att be någon att vattna.

Om du vill ha det lummigt och frodigt gäller det att utnyttja ytorna ordentligt och odla på höjden. Välj växter som klättrar på spaljéer och ställ krukor på hyllor. Eller varför inte trä krukor på ett rep? Gör en knut under varje kruka och plantera i dem.

Fem smarta balkongtips

Välj rätt växter – för årstiden och för din balkong

Lavendel doftar ljuvligt.

Odla ätbart – bästa tipsen

Gott med vinbär på balkongen.

Micaela Nordberg ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård