Titanics sista vittne har avlidit

NYHETER

Svenskättlingen Lillian Asplund var fem år vid katastrofen

En av de sista överlevande från Titanics sista resa är död.

Svenskan Lillian Gertrud Asplund blev 99 år gammal.

Nu finns ingen längre kvar som minns katastrofen.

Foto: Lillian Gertrud Asplund blev 99 år gammal.

Lillian Gertud Asplund var fem år gammal när Titanic gick under 1912. Hon har skytt publicitet och pratade sällan om den fruktansvärda händelsen, rapporterar BBC.

I lördags avled Lillian Gertud Asplund i sitt hem. Hon blev 99 år gammal.

Kom från Småland

I och med Lillian Asplunds död finns ingen kvar som bär med sig några minnen från Titanics undergång. De båda personer som fortfarande finns i livet var bara bebisar vid tiden för olyckan.

Lillian Gertrud Asplund föddes i USA i oktober 1906. Hennes familj kom ursprungligen från Småland, men hade utvandrat till Amerika några år tidigare.

Hon och hennes familj hade varit och hälsat på hemma i Sverige. De var på väg tillbaka till USA när Titanic gick under. Enligt det nätbaserade uppslagsverket Encyclopedia Titanica mindes Lillian Gertrud Asplund hur hon placerades i en av livbåtarna, och hur hon betraktade Titanic medan fartyget sjönk.

Mamman överlevde

Lillian förlorade sin far och tre bröder i katastrofen, men hennes mor och lillebror fanns bland de överlevande. I en intervju med Worcester Telegram & Gazette har Lillians mamma tidigare berättat om olyckan.

– Jag såg isberg runt omkring oss. Det var kallt och småbarnen kröp tätt intill varandra och försökte hålla sig undan från alla människor.

– Min lilla flicka Lillie var med mig, och min man sa "Gå nu, vi kommer med i en av de andra båtarna”. Han log när han sa det.

Sammanlagt omkom 1 503 personer när Titanic gick till botten.

Mia Carron