Två män fångade i guldgruvan tolv dagar

NYHETER

Räddningsarbetet inne i slutskedet: ”En kamp mellan muskler och sten”

Foto: Guldgruvan i Beaconsfield ligger på australiensiska ön Tasmanien.

I tolv dagar har de varit fångar en kilometer under jord.

Nu skiljer tre meter sten gruvarbetarna Brant Webb och Todd Russel från friheten.

Räddningsarbetet nere i guldgruvan på Tasmanien är inne i sitt slutskede.

Foto: Material till den räddningstunnel som borras rullas fram.

Räddningsarbetarna ligger på rygg i den en meter breda tunneln. För hand karvar de bort bit för bit av den tre meter tjocka stenväggen som skiljer de instängda männen från friheten.

De har suttit där i tolv dagar nu. För en vecka sedan trodde alla att de var döda.

– Det här är ett mirakel av otroliga proportioner, sa Bill Shorten, från Australiens fackförbund, till Nine Network television.

– Vi väntar oss att de ska komma ut, men de är inte ute än. Det här är mycket komplicerat. Det handlar om en kamp mellan muskler och sten.

Stenras i gruvan

Den 25 april drabbades Tasmanien av en mindre jordbävning som ledde till ett stenras nere i en av guldgruvorna i staden Beaconsfield.

Todd Russel, 34, och Brant Webb, 37, stängdes inne. En av deras arbetskamrater dog. Ingen visste om Todd och Brant levde.

För en vecka sedan kom glädjebudskapet. De båda var vid liv tack vare att de befunnit sig i en metallbur när raset skedde. De hade överlevt på en bit müslikaka och genom att slicka i sig vattnet från gruvans väggar. Sedan i måndags har de fått näring via ett smalt plaströr som förts ner genom gruvan.

Hårdare än betong.

På lördagen hade räddningsmanskapet lyckats borra en 14 meter lång tunnel fram mot platsen där männen sitter fångna. Tidigt på morgonen, lokal tid, återstod de sista tre metrarna av sten, fem gånger hårdare än betong.

Johanna Melén