Smittan kan stoppas

NYHETER

Svenska forskare på väg att hitta vaccin

1 av 3 | Foto: Sprider sig Fågelinfluensan har spridit sig till farmer i Frankrike, trots att fåglarna hållits isolerade inomhus. Svenska forskare arbetar nu tillsammans med europeiska kollegor för att ta fram ett vaccin som slår ut viruset. EU-kommissionen har satsat nästan 200 miljoner kronor på forskning om fågelinfluensan.

GENT-GÖTEBORG

Svenska forskare är ett supervaccin på spåren.

Ett vaccin mot all slags influensa. Som skyddar livet ut.

-I vår första studie gav vaccinet 100-procentigt skydd mot tre-fyra olika influensastammar, säger professor Nils Lycke på Göteborgs universitet.

Universalvaccinet kan bli forskarnas främsta vapen mot fågelinfluensan. Redan nästa år kan det komma att testas i Sverige.

Hittills har det bara provats på möss. De fick en droppe vaccin på nosen och utsattes sedan för olika sorters influensavirus.

Resultaten publiceras i senaste numret av den välrenommerade tidskriften Vaccine.

Historisk upptäckt

Oavsett vilken virusstam som användes blev de vaccinerade mössen inte sjuka. Kontrollmössen som inte fick något vaccin dog efter bara sju åtta dagar.

- Normalt måste ett influensavaccin göras om varje år, eftersom viruset förändras hela tiden. Vi har lyckats komma runt det problemet, säger projektets koordinator Björn Löwenadler.

Han och kollegorna på bioteknikföretaget Arexis i Göteborg har tillsammans med ytterligare fem forskargrupper i Europa komponerat det nya universalvaccinet.

Vaccinet tas som nässpray och består av två proteiner. Dels ett nyupptäckt protein, kallat M2. Dels ett protein som konstruerats av små bitar från flera olika proteiner.

-M2 är mindre och gömmer sig under de proteiner vi normalt använder i influensavacciner. När vi började titta på M2 såg vi att det sett likadant ut i alla influensavirus tillbaka i tiden, berättar doktor Xavier Saelens på det belgiska universitetet i Gent. En historisk upptäckt.

Kan utrota influensa

Vaccin med M2 gav dock inte tillräckligt skydd för att slippa influensa. I det läget kopplades Göteborgsgruppen in.

-Med hjälp av ett förstärkarprotein lyckades vi göra immunförsvaret aggressivare, förklarar Björn Löwenadler.

Nästa sommar hoppas han kunna gå vidare med tester på frivilliga.

EU-kommissionen hoppas på vaccinet i kampen mot fågelinfluensan och har anslagit drygt 11 miljoner kronor.

-Lyckas det här kan vi kanske utrota influensa hos människor i framtiden, säger kommissionens hälsodirektör Octavi Quintana-Trias.

Kampen mot dödsviruset

Läs mer:

Caroline Hougner