”Vi måste agera när de förstör vår miljö”

NYHETER

Greenpeace-aktivisten Stefan Holmgren om torsk, nödvärn och GMO

Foto: Om Stefan Holmgren skulle vara ett djur så skulle han helst vilja vara en örn.

   Stefan Holmgren säger: Nu sitter jag och väntar på att börja chatta.

Veronica säger: Har en fråga, vad tycker du man kan göra för att hjälpa till om man inte har möjlighet att deltaga i era protester mer än att skänka pengar Kan jag hjälpa till på något annat sätt?

   Stefan Holmgren säger: Hej, även fast du inte har möjlighet att engagera dig mer aktivt så finns det massor av saker att göra ändå. Tex. kan du kan stödja Greenpeace i vårt kampanjarbete genom att bli en cyberactivist! Kolla in vår hemsida. Sedan så finns det enkla saker som man kan göra i sin vardag, som att släcka lamporna i rummet man just lämnar. Eller varför inte byta ut duschmunstycket till en vattensparande modell, om alla i Sverige bytte ut sina munstycken skulle vi kunna spara energi motsvarande en reaktor.

Gabbe säger: Lyckas ni bra med era "uppdrag" eller blir ni hotade och bortkörda?

   Stefan Holmgren säger: Vi lyckas oftast bra! Vi rör om ordentligt i den politiska grytan och det känns jättebra.

Ninai säger: Varför tror du att små aktioner kan göra för skillnad för en redan dömd värld? Vi är redan dömda, varför inte bara leva så behagligt som möjligt den sista tiden istället, för det kommer att krävas ett 3:e världskrig för att göra någon skillnad. Fast det är ändå för sent.

   Stefan Holmgren säger: Jag delar absolut inte din syn :-) Jag ser en massa positiva förändringar, vi kan vända utvecklingen och jag tänker göra vad jag kan för att hjälpa till. Att inte agera skulle kännas ännu mer jobbigt än det gör att faktiskt engagera sig.

hgp säger: många företag ser er som ett gäng bråkmakare, det är därför dom inte lyssnar på er. E det inte dax att byta taktik?

   Stefan Holmgren säger: Vi arbetar på många olika sätt, inte bara genom aktioner. Vi har ofta politiska möten, inofficiella möten, med politiker för att framföra vår syn.

Aesop säger: Får man mycket tjejer genom att vara aktivist? Är det därför du gör det? :)

   Stefan Holmgren säger: Nej det har inget med saken att göra :-) Däremot så stöter jag ibland på människor som ser upp till oss för våra starka ställningstaganden!

   Stefan Holmgren säger: oj: då jag skrev "stöter på" syftade jag givetvis till att jag "träffar på" ;-)

Niclas säger: Varför är ni emot kärnkraft som alstrar el utan utsläpp miljöfarliga gaser. Kärnkraften skyddar dessutom ozonskiktet från skador.

   Stefan Holmgren säger: Kärnkraft är en av de mest miljödestruktiva energislagen vi har, ifrån brytning av uran till slutförvaring!

Ont säger: Hur känns det när du hänger på utsidan av en torsktrålare och dinglar?

   Stefan Holmgren säger: Det känns svajjigt ;-) Men värdefullt, vi protesterar av bra anledningar.

pepito säger: jag har nu varit medlem i greenpeace ett antal år, och min fråga är, vilken är just idag, den största faran mot människans vidare existens på denna planet?

   Stefan Holmgren säger: Den globala tempetarurförändringen, den som vi människor påverkar genom att släppa ut "växthusgaser" såsom koldioxid.

Sofia säger: För cirka femton år sedan släppte Greenpeace ut minkar från en farm på Värmdö, och hundratals minkar bostatte sig i den inre skärgården. Resultatet, idag finns det knappt någon fisk kvar i skärgården. Jag själv tycker att alla pälsfarmar i hela världen borde läggas ner, men borde ni inte tänka på konsekvenserna och se lite mer långsiktigt?

   Stefan Holmgren säger: Greenpeace har -aldrig- släppt ut minkar. Vi jobbar inte med pälsdjuruppfödningsfrågan alls. Du har förväxlat oss med någon annan grupp :-)

christer 25 säger: hej hur långt tycker du man ska gå för att stoppa svartfisket

   Stefan Holmgren säger: Så långt som krävs, utan att ta till våld och skadegörelse. Vi behöver också utöka skyddet för våra hav.

grusiögat säger: är all torsk utrotningshotad eller finns det någon man kan köpa och äta med gott samvete?

   Stefan Holmgren säger: (där fyller marina reservat en viktig funktion) I dagsläget har vi en så pass allvarlig situation, speciellt i Östersjön, att det kan vara idé att tänka över de val man gör i butiken.

Maja säger: Vilken fråga är viktigast för er?

   Stefan Holmgren säger: Just nu fokuserar vi mycket på GMO, genmanipulering. Men miljöproblemen är ofta sammankopplade och vi har ingen generell gradering.

Per säger: Att demonstrera är väll en sak. Men varför förstöra för andra?

   Stefan Holmgren säger: Vi hindrar miljödestruktiv verksamhet och det är en typ av självförsvar. Vi måste agera då företag/stater håller på att förstöra vår livsmiljö. Vi åberopar vår grundlagsskyddade nödvärnsrätt!

Charmsmurf säger: Greenpeace är som bekant emot genmanipulation. Jag kan tycka att det finns fördelar med detta istället. Hur ser du på det?

   Stefan Holmgren säger: Vi är inte emot GMO av princip, men vi anser att vi måste ha 100% koll på vad vi släpper ut i naturen. Här i Sverige har det tex visat sig att GMO-grödor odlas jämte aktiva bikupor.

Majblomma säger: om du skulle bli statsminister tex över Sverige vad skulle du först och främst ändra på?

   Stefan Holmgren säger: Då skulle jag se till att omställningen mot ett samhälle som inte är beroende av olja och kol tog fart ordentligt!

Steffes säger: Vad är era planer för framtiden?Hur vill ni att det ska se ut om 50 år?

   Stefan Holmgren säger: Om 50 år vill vi att miljötänkandet finns med i alla politiska beslutsprocesser. Vi vill att samhället ställt om ifrån ett oljesamhälle till ett samhälle baserat på bioenergi.

Lajsa säger: Har ni nått något resultat av att åka omkring i motorbåtar och klättra på fiskebåtar? Har de på fiskebåten slutat fiska torsk?

   Stefan Holmgren säger: Dagen efter vår aktion beslutades det om ett fiskestopp i Östersjön, om det berodde helt på vår aktion eller ej är svårt att säga. Men som sagt arbetar vi på olika fronter samtidigt där aktioner bara är en liten del.

Maja säger: Vilket parti är bäst för samhället enligt er? Är det miljöpartiet?

   Stefan Holmgren säger: Vi är helt partipolitiskt obunda och har ingen åsikt om vilket parti som är bäst eller liknande. Jag rekommenderar dig istället att läsa igenom alla partiers program och bilda dig en uppfattning utifrån det.

Ninja säger: Vad gör att du känner att du har rätt att stå över lagen?

   Stefan Holmgren säger: Vår livsmiljö, vår planet, håller på att förstöras. Det är allas ansvar att agera! Vad gör att företagen känner att de kan bete sig likt de gör? Om det är några som borde ifrågasättas är det alla de som gör stora pengar på omfattande miljöskadegörelse.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

Majblomma säger: Om du var ett djur vilket som helst, vad skulle du helst vara och varför :-)

   Stefan Holmgren säger: En örn. För att dom verkar så fria och självständiga... Enda nackdelen skulle väl vara att dom är högt i näringskedjan och därmed är utsatta för en hel del gifter ;-)

Moderator säger: Tack Stefan Holmgren och tack alla som skickade frågor!

   Stefan Holmgren säger: Tack själva!