”Han är mest allmänbildad i Sverige"

Publicerad:
Uppdaterad:

Elisabeth Tarras-Wahlberg berättar om sina år med kungafamiljen

1 av 4 | Foto: Casper Hedberg
Elisabeth Tarras-Wahlberg berättar att jobbet vid hovet är oförutsägbart och utvecklande. Och att kungen gärna bjuder på ett gott skratt.

Elisabeth Tarras-Wahlberg har medlat mellan kungen och medierna i 25 år.

För Aftonbladet berättar hovets tidigare presschef om sin bild av kungen – som Sveriges mest allmänbildade man.

Elisabeth Tarras-Wahlberg har jobbat för hovet i 30 år, varav 25 som kungens språkrör. Hon har följt honom på statsbesök över hela världen. Med järnhand har hon kontrollerat kungafamiljens relationer med omvärlden. När kungen inte själv uttalat sig är det hon som har förmedlat hans tankar.

Är det någon sida hos kungen som du inte tycker når ut, men som folket ändå borde få ta del av?

– Kungen är oerhört allmänbildad, kanske den mest allmänbildade mannen i Sverige. Jag har aldrig träffat någon som är så kunnig som han. Han är mycket välinformerad, i miljöfrågor inte minst, och läser om allt som händer i världen.

Varför kommer inte det fram?

– Kungen är väl medveten om de begränsningar som finns i den uppgift han har som opolitisk symbol. Han kan inte uttala sin personliga åsikt, även om han skulle vilja det.

Upplever du att han känner sig trängd av det?

– Ibland. Men då har han en inre krets av mycket nära vänner och sin familj att lufta sina åsikter med.

Gjorde bort sig

Elisabeth Tarras-Wahlberg vill själv beskriva sin tid vid hovet som utvecklande, händelserik och ständigt oförutsägbar. Och i en hovstab kan allt hända. Hon berättar om ett minne från början av 80-talet när kungen var på statsbesök i Mexiko. Efter en mycket intensiv och ansträngande vecka i Mexico City ville kungen avsluta resan med att se solen gå upp över pyramiderna på Yucatanhalvön. Kammartjänaren ställde klockan.

Tidigt travade staben iväg mot utsiktsplatsen i beckmörkret. Och de väntade. Och väntade. Ingenting hände. Alla tittade på klockan. Som gick fel. Ingen hade tänkt på tidsskillnaden mellan Mexiko City och Yucatanhalvön.

– Kungen skrattade gott, som alltid.

Hur har det varit att i alla lägen försvara kungahuset?

– Jag har inte sett det så. Mitt jobb har varit att lägga fram fakta och realiteter, inte att vara politisk agitator. Mina egna värderingar har jag lagt åt sidan.

Privatlivet heligt

Personfixeringen breder ut sig. Kommer vi att få se mer av kungafamiljen som privatpersoner i framtiden?

– Nej, kungahuset kommer inte att ge mer av sitt privatliv. Något som blivit ytterst centralt i medierna är bilder, det är lätt att bli ”byte för rovdjuren”. Vilket naturligtvis gör det ännu viktigare för välbefinnandet att hitta en balans mellan det offentliga livet och det privata.

Elisabeth Tarras-Wahlberg

Ulrika Lundberg

Publicerad: