Nyheter

Thailändsk sömmerska dömd till böter

NYHETER

En thailändsk sömmerska tvingades under fyra år arbeta från tidig morgon till sen kväll i sin halländska arbetsgivares källare.

I dag dömdes hon till 50 dagsböter för brott mot utlänningslagen.

Thailändska Salee Chaladthanyaki har erkänt att hon arbetat utan arbetstillstånd. Hennes advokat, Fredrik Ungerfält, välkomnar onsdagens dom.

– Det här är bra för Salee. Genom den här domen slås det fast att det fanns ett arbetsförhållande mellan dem, säger han.

Arbetsgivaren dömd

Kvinnans arbetsgivare dömdes att betala 100 dagsböter för brott mot utlänningslagen.

Den då 32-åriga Salee lämnade Thailand i februari 2000 för att arbeta hos den svenska kvinnan som drev ett företag i Halland.

Hon arbetade illegalt sju dagar i veckan, i fyra års tid.

För det fick hon varje månad 1000 kronor i fickpengar och ytterligare 1000 kronor insatta på ett thailändskt bankkonto till sina barns skolgång.

Förhållandena uppmärksammades i radioprogrammet Kaliber och i mars i år tog det slut. En bekant till arbetsgivaren, som lärt känna Salee Chaladthanyaki, hjälpte henne till polisen för att göra en anmälan.

Utebliven lön

Advokat Fredrik Ungerfält driver även ett tvistemål för Salee Chaladthanyakis räkning. Enligt honom är den svenska arbetsgivaren skyldig Salee Chaladthanyaki mellan 400 000 och 500 000 kronor i lön. Domen i Varbergs tingsrätt bevisar att Salee Chaladthanyaki, om än illegalt, arbetade för den svenska kvinnan, vilket arbetsgivaren nekat till.

– Salees enda förhoppning är att hon ska få betalt för det jobb hon utfört, säger Fredrik Ungerfält.

Tidigare artiklar

Jenny Ryderstedt

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter