Grupper som vill se terror

NYHETER

Wolfgang Hansson om civilisationernas kamp

Islam står åter mot västvärlden i ett slags civilisationernas kamp.

Det är bara att gratulera de krafter som vill se fortsatt konfrontation och terror.

Men de som drog igång bråket på nytt har helt andra syften.

Foto: Ilskan brinner Irakier bränner den danska flaggan i Bagdad.

Över fyra månader har gått sedan de utskällda teckningarna på profeten Muhammed publicerades i Jyllands-Posten - men först när den militanta palestinska gruppen al-Aqsa-brigaderna brände flaggor i Gaza och hotade skandinaviska medborgare brakade helvetet löst.

Redan där blir jag misstänksam.

"Gäng ligister"

Palestinska grupper är normalt noga med att inte lägga sig i internationell politik. Att al-Aqsa-brigaderna plötsligt går i bräschen för en religiös kampanj mot Danmark är minst sagt märkligt. Eller som terroristexperten Magnus Norell uttrycker det:

-De är ett gäng ligister och huliganer. Ungefär lika religiösa som Michael Jackson.

Med andra ord är det inte av religiös upprördhet de bränner danska flaggor.

Istället kan det vara helt andra syften som ligger bakom.

Ren kriminalitet. Brännmärkningen av skandinaviska medborgare ger rörelsen ett svepskäl att kidnappa utländska medborgare och begära lösesumma.

al-Aqsa-brigadernas utspel kom bara dagar efter Hamas valseger i de palestinska områdena.Syftet kan vara att skapa en situation som förhindrar Hamas att avväpna al-Aqsa.

Bråket ökar trycket på EU att dra in biståndet till Palestina. Då hamnar Hamas i ett svårt läge, vilket kan gynna al-Aqsa, kopplat till valets förlorare, Fatahrörelsen.

Oavsett skäl har nu starkt religiösa länder som Saudiarabien hoppat på tåget igen, och har fått ny kraft bakom sina krav på att de ansvariga för "skändningen" ska straffas.

Sorgligt

Slutsatsen är sorglig. Hot lönar sig. Sällan har så många pudlar gjorts på så kort tid. Det lär ta tid för tryckfriheten att återhämta sig.

Slutresultatet blir ännu några nyrekryterade fanatiska terrorister och ett antal terrordåd.

Wolfgang Hansson